Fiziologia procreatiei – reproducerea


Spermatozoizii, depusi in vagin in timpul actului sexual, ajung in contact nemijlocit cu orificiul extern al colului uterin (gura colului). El sunt separati inca de ovul printr-o distanta de aproximativ 20 cm. Acest parcurs este strabatut rapid prin miscarile active ale spermatozoidului si prin aspiratia exercitata de organele genitale ale femeii. La mijlocul intervalului dintre doua menstruatii, mucusul opac si dens ce astupa canalul colului isi schimba caracteristicile si devine mai trasparent si ma apos, permitand astfel trecerea mai usoara a spermatozoidului. Acest mediu este si alcalin, deci prielnic vietuirii lor.

Deci din vagin numai un numar redus de spermatozoizi vor patrunde in canalul cervical, numar care scade mereu pe masura ce isi continua drumul spre intalnirea pe care o are cu ovulul la nivelul 1/3 externe a trompei.

In trompa, spermatozoizii inoata contra curentului lichidian si se pare ca acest curent le arata drumul. Pe de alta parte, exista o atractie de natura chimica intre spermatozoizii si ovulele mature de aceeasi specie.

Calea pana la ovul este ingreunata de multe obstacole fizice si chimice ca si cum pretentiosul ovul si-ar pune la incercarea multimea de pretendenti pentru a-l alege pe cel mai rapid, pe cel mai viguros.

Spermatozoidul este un mare sprinter *. El este de o sute de ori mai mic decat un ovul, de zeci mii de ori mai mic decat o gamalie de ac. Cu toate acestea reuseste sa strabata distanta de 20 cm, ajungand la intalnire in aproximativ doua ore (are o viteza de 2-3 mm pe minut). Finalul cursei reuneste la sosire abia un numar de aproximativ sase mii de spermatozoizi din totalul de 60-120 milioane, restul se pierd pe drum si mor. Acest ultimi spermatozoizii dau asaltul final asupra ovulului. Cei mai vioi reusesc sa-si implante capul in membrana care inconjoara ovulul. Unul dintre acestia – invingatorul – reuseste sa strabata membrana de invelis in intregime, penetrand in masa ovulului. In acest moment ovulul secreta o substanta care il face impenetrabil la ceilalti spermatozoizi care vor muri. „Vai de cei invinsi”.

In cazul in care dupa ovulatie, spermatozoidul lipseste la intalnire, ovulul nefecundat va muri, de asemenea. Cu toate acestea, el isi continua drumul spre uter fiind mobilizat de cili, mici firisoare ale mucoasei trompei. Peste cateva zile uterul va primi ovulul devenit unitil pentru a carui gazduire s-a pregatit timp de o jumatate de luna si-l va expulza cu ocazia menstruatiei.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.