Fecundatia


Pentru ca viata sa se transmita, pentru ca sa se formeze o noua fiinta, este necesara unirea celor doua celule sexuale specializate pentru functia de reproducere: spermatozoidul si ovulul. Acest proces poarta numele de fecundatie.

Spermatozoidul patruns in citoplasma ovulului isi pierde coada care se absoarbe. Capul spermatozoidului, in care se gaseste nucleul, se uneste cu nucleul ovulului si in acest moment ia nastere oul, o noua fiinta si sarcina incepe. Fiecare nucleu celular contine asa-numitii cromozomi, care sunt purtatorii substantei ereditare a organismului din care provin. Fiecarei specii ii este caracteristic un anumit numar de cromozomi, spre deosebire de celulele sexuale care au nuumai 23.

In celula ou, fiecarui cromozom matern ii corespunde un cromozom patern cu aceasi forma, structura si functie genetica. In acest fel numarul de cromozomi caracteristic speciei umane – 46 – se reface. Materialul genetic se mentine astfel neschimbat cantitativ, dar, prin formarea de recombinatii, se deosebeste atat de cel patern, cat si de cel matern.

Cromozonii contin particule mici numite gene, care sunt dispuse liniar (peste 100.000 pe un cromozom) si care reprezinta unitati functionale genetice cu rol in transmiterea caracterelor ereditare. Lor le datoram nu numai sexul, dar si conformatia corpului, culoarea parului, ochilor etc.

Prin contopirea celor doua nuclee se formeaza noua celula, oul uman. Din acest moment, incepe si diviziunea lui, la inceput in doua, apoi in patru si asa mai departe in progresia aritmetica oul ajungand la aspectul de mura de unde si numele de morula care se da acestui stadiu.

Oul in curs de segmentare se indreapta catre uter, impins fiind de miscarile contractile ale trompei si prin miscarile cililor vibratili. Sunt necesare 3-4 zile pentru ca sa ajunga in cavitatea uterina. Trei zile dupa aceea el pluteste liber in secretia uterului, a carui mucoasa este pregatita sa-l prmeasca si a carui strat muscular este hipoton, hipocontractil datorita progesteronului.

Abia in ziua a sasea a ovulatiei, deci aproximativ a 21-a zi a ciclului menstrual, oul ia contact cu mucoasa uterina. In acest interval de timp oul a trecut intr-o etapa superioara a segmentarii, aceea de blastula. In aceasta etapa se produce nidatia, adica cuibarirea oului in mucoasa uterina, in care patrunde gratie proprietatilor invelisului lui si in care isi creeaza o mica cavitate numita camera ovulara al carui oficiu se astupa cu un cheag.

Incepe acum o noua faza de dezvoltare; de unde pana acum celulele divizate erau egale ca marime si forma, ele se diferentiaza, incepe formarea foitelor embrionare primare, din care iau nastere toate tesuturile si organele corpului. In plus se formeaza aparatul de fixare si hranire a noii fiinte, care este placenta.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.