Scurta istorie a cifrei zero


02000 i.Hr.
Acum 4000 de ani, in Irak, babilonienii reprezentau zero-ul prin locuri goale lasate intre semnele pe argila, dar ei nu considerau golurile drept cifre propriu-zise.

350 i.Hr.
Vechii greci erau straluciti matematicieni, dar urau ideea de zero. Folozoful grec Aristotel spunea ca zero ar trebui sa fie ilegal, deoarece impartirea la elprovoca mari incurcaturi.

1 d.Hr.

Romanii nu aveau cifra zero, pentru ca sistemul lor de numarare nu avea nevoie de ea. La urma urmelor, daca nu este nimic de numarat, de ce ai avea nevoie de cifra? (Unii considera ca nici cifra 1 nu are sens, de vreme ce nu ai…un numar de obicei decat atunci cand ai mai mult de unul.) Chiar daca romanii s-ar fi gandit la zero, acesta nu ar fi fost potrivit cu sistemul lor complicat de numarare, care folosea liste lungi de litere, precm MMCCCXVCXIII.

600 d.Hr

Matematicienii indieniau inventat zero-ul modern. Acestia aveau un sistem de numarare in care pozitia unei cifre ii influenteaza valoarea si in care punctele sau cercurile erau folosite pentru a arata golurile. De ce cercurile? Pentru ca, odinioara, indienii foloseau pietrele asezate pe nisip, pentru a face calcule, iar cercurile semanau cu adanciturile lasate de pietricele in nisip, dupa ce erau luate.

1150
Zero intra in Europa in secolul ak XII-lea, odata cu raspandirea cifrelor indiene, prin intermediul arabilor. Oamenii si-au dat repede seama ca este mai usor sa calculezi, atunci cand nimicul te ajuta la socoteli.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.