Ce sunt lipoamele si cum putem scapa de ele?


Ce sunt lipoamele si cum putem scapa de eleCu totii am auzit vorbindu-se despre lipoame. Dar oare ce sunt lipoamele? Trebuie sa ne temem de ele? Cum putem scapa de ele? Sunt cateva din intrebarile la care vom incerca sa raspundem prin intermediul acestui articol.

Lipomul este o tumoare benigna rezultata prin proliferarea celulelor grasoase, deci o “umflatura” de grasimi, situata imediat sub piele. Poate apareala orice varsta si in orice regiune a corpului. Dimensiunile sale pot varia intre 1 si 20 cm.

Cauzele aparitiei acestor lipoame nu sunt inca elucidate, se pare ca exista totusi un anumit determinism genetic. Foarte important de stiut este faptul ca nu exista nicio legatura intre lipoame si obezitate.

Lipoamele sunt, in general, mobile si nedureroase. Raman la aceeasi dimensiune mult timp sau pot creste lent si irevirsibil. Diagnosticul lor se pune in urma unui simplu consult efectuat de catre medicul chirurg. In rare cazuri poate fi necesara efectuarea unei ecografii sau chiar a unei tomografii pentru clarificarea diagnosticului diferential si a extinderii in profunzime.

Tratamentul lipoamelor este exclusiv chirurgical si este necesar din motive estetice, sau cand acestea devin deranjante prin dimensiunile lor sau la aparitia durerii. Trebuie subliniat ca interventia este mult mai facila si recuperarea mult mai rapida in cazul prezentarii precoce la chirurg, cand dimensiunile lipomului sunt inca reduse.

Tratamentul modern se bazeaza pe utilizarea radiofrecventei pentru excizia lipoamelor. Avantajele acestuia sunt o vindecare rapida, lipsa durerii si cicatricea mica, indiferent de dimensiunile lipomului, procedura efectuandu-se sub anestezie locala si in regim ambulator, nefiind necesara internarea.

Sursa: www.sibiu100.ro

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.