Razboiul civil din Irlanda de Nord


Razboiul civil din Irlanda de NordOdata cu separarea de Commonwealth-ul britanic si proclamarea Republicii Irlanda, incepe razboiul civil in Irlanda de Nord.

Războiul civil a fost o perioadă de conflicte etno-politice în Irlanda de Nord care s-a extins asupra Marii Britanii și Republicii Irlandei de nenumărate ori. Durata acestui război este datată în mod convențional începând cu 1968 până când s-a semnat Acordului din Belfast în 1998.Totuși violențele au continuat și după această perioadă și încă se manifestă și astăzi la o scară mai mică.

Principalele probleme puse în discuție în acest război civil au fost statutul constituțional al Irlandei de Nord și relațiile dintre principalele comunități protestante unioniste și cele naționaliste catolice din Irlanda de Nord. Acest război a avut atât dimensiuni politice cât și militare(sau paramilitare). Printre participanți s-au numărat politicieni și activiști politici de ambele părți,organizații republicane și paramilitare loiale, Jandarmeria britanica din Irlanda de Nord, Armata britanică și forțele securității ale Republicii Irlanda.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.