Democratia: autodeterminarea cetatenilor


Comunistii 1

Abraham Lincoln descria metoda de conducere democratica, bazata pe principiul suveranitatii poporului si pe egalitatea tuturor, drept guvern al poporului, prin popor, pentru popor. Woodrow Wilson, presedinte al Statelor Unite ale Americii, isi justifica ideologic intrarea in Primul Razboi Mondial, afirmand ca scopul lui era sa creeze o lume singura pentru democratie.

Dupa razboi, cererile de autodeterminare ale grupurilor care imparteau valori culturale sau nationale comune duc la reforme electorale in aproape toate tarile din Europa. La inceput, forma predominanta de democratie era aceea care se baza pe competitie nonviolenta intre partide, garanta drepturi individuale si drepturi pentru minoritati si permitea cetatenilor sa participe la alegeri dupa regula majoritatii. Insa din cauza crizelor sociale postbelice, multe guverne democratice sunt demise de partidele radicale de dreapta si cele radicale de stanga. Dintre Marile Puteri, doar democratiile traditionale ale Marii Britanii si SUA se dovedesc imune la promisiunile utopice de fericire mondiala din statele totalitare.

Dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial. democratiile liberale se reafirma in Europa de Vest. Odata cu prabusirea Imperiului Sovietic in 1989-1991, aproape toata Europa de Est si multe alte parti ale lumii se supun principiilor democratice, majoritatea depunand eforturi sa stabileasca o forma cu adevarat democratica de guverne.

Sursa: Sursa: Marea istorie ilustrata a lumii, Litera international

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.