National-socialismul: antisemitism si ideologie

Adolf Hitler 1

National-socialismul german sau nazismul, avandu-l ca lider (Fuhrer) pe Adolf Hitler, reprezenta ca structura de stat o varietate particulara de fascism. Datorita insa semnificatiei centrale a antisemitismului, ideologiei rasiale si doctrinei Lebensraum (spatiu virtual) in conceptia sa politica, acesta avea o abordare globalizanta, fara precedent, asupra lumii. Nazismul definea istoria ca batalie intre popoare, pentru expansiunea spatiului vital al fiecarei natiuni. In final, oamenii din rasa cea mai valoroasa, arienii, aveau sa-i supuna pe oamenii inferiori. Propaganda nazista ii desconsidera mai ales pe polonezi, pe rusi, pe slavi in general, calificati drept subumani. Hitler promova razboiul in est ca lupta pentru spatiu vital.

In viziunea national-socialista asupra lumii, inamicii principali erau evrei, care refuzau sa accepte aceste legi naturale. Conform filozofiei naziste, evreii controlau toate miscarile internationale – democratia, pacifismul, comunismul, capitalismul – si distrusesera puritatea natiunilor. Astfel, obiectivul central al nazistilor devine persecutarea acestora. Imediat dupa preluarea puterii in Germania, nazistii incep sa-i alunge pe evrei din toate zonele, prin mijloace legale, economice si criminale, desconsiderandu-i, lipsindu-i de drepturi si tratandu-i cu superioritate.

In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, regimul razist ofera un model organizat de ucidere in masa a evreilor europeni. In lagarele de exterminare sunt omorati sistematic sute de mii de evrei. In total, numarul lor se ridica la sase milioane. Au cazut victime terorii naziste si alte minoritati cum ar fi rromii, homosexualii si oponentii, politici, precum comunistii si socialistii. Dupa victoria Aliatilor asupra Germaniei naziste, ideologia national-socialista este interzisa in toata lumea.

Sursa: Marea istorie ilustrata a lumii, Litera international