Imperiul Maya tarziu


Imperiul Maya
Harta Americii Centrale (de la Societatea Nationala de Geografie, “Geografia în știri: Disparitia Maya” 2012).

Imperiul Maya tarziu si orasele-templu dateaza din 300. In secolele V si VI, cultura Maya cunoaste o larga raspandire. Sistemul eficient din agricultura conduce la o crestere substantiala a populatiei. In 987, in Yucatán ia nastere Noul Imperiu Maya, sub conducerea toltecilor, care emigrasera din Campeche si se amestecasera cu vechii Maya. Alte orase-stat se alatura noii entitati. In 1204, cocomul din Mayapán, care se poate sa fi provenit din Mexico, isi asuma conducerea imperiului. Cateva triburi maya, conduse de Xiu de Uxmal, se rascoala impotriva domniei sale severe in 1441. Unificarea politica a exclus Yucatánul, in timp ce 18 orase-stat mici se luptau intre ele. Epidemiile si catastrofele naturale sunt alta cauza a slabirii statelor inaintea invaziei spaniole.

In tinuturile inalte ale Guatemalei de astazi se aflau statele dominate de tolteci – Quiche, Cachiquel si Tzutuhil, avand capitalele la Utatlán, Iximché si Atitlán. Triburile toltecilor s-au asezat si in teritoriile actualei Nicaragua, in nord-vestul Hondurasului si in El Salvador.

In ciuda prabusirii sale politice, cultura Maya era deosebit de dezvoltata in perioada precolumbiana. Mayasii utilizau scrierea hieroglifica, un sistem numeric si un calendar mai exact decat cel gregorian folosit in Europa in sec. XVI. Populatia traia in orase mari, cu casele de piatra si drumuri pavate. Surplusurile din cultivarea de porumb sprijineau activitatile artistice si comertul. Societatea era structurata ierarhic, nobilimea si preotii formand clasa conducatoare. Sclavii erau de fapt prizonierii de razboi sau persoanele datornice. Mayasii faceau comert pe distante foarte mari, insa nu cunosteau metalele si roata.

Profitand de aceasta scindare politica, spaniolii reusesc sa cucereasca tinuturile inalte ale Guatemalei in 1525 si Yucatanul pana in 1541, insa tinuturile de jos ale Guatemalei scapa de cucerirea spaniola pana in 1697.


Sursa: Marea istorie ilustrata a lumii, Litera international – Imperiul Maya tarziu

persoane au considerat acest articol util. Dacă ți-a fost de ajutor, te rog să lași un vot.
%d blogeri au apreciat: