1 Decembrie – Ziua Națională a României


1 Decembrie - Ziua Națională a României

 

1 Decembrie este Ziua Națională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de delegați și sprijinită de peste 100.000 de români veniți din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluție prin care s-a consfințit unirea tuturor romanilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa și Dunăre) și Țara Ungurească (Crișana, Satmar și Maramureș) cu România. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează deci lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Națională și marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acțiuni unioniste ale fraților din Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (15/28 noiembrie 1918). Potrivit tradiției bisericești și hotărârii Sfântului Sinod, în data de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, in catedrale, bisericile patriarhale și mănăstirești din țară și străinătate, precum și în paraclisele școlilor de teologie ortodoxă va fi oficiată slujba specifica Te Deum și vor fi pomeniți eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea națională a românilor în anul 1918.

Tradiții de 1 Decembrie - Ziua Națională a României

Pe tot cuprinsul țării, Ziua Națională va fi marcată prin parade militare, ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor, prin concerte de cântece ostășești și muzică populară în aer liber. La rândul lor, militarii români aflați în misiune în teatrele de operațiuni vor organiza manifestări specifice dedicate Zilei Naționale a României. Drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.

Ziua Națională înseamnă și o imensă serbare populară. Autoritățile vor oferi cetățenilor sărbători românești autentice, ce vor consta în mese tradiționale, cu fasole și ciolan ori costiță, cu pălincă, țuică fiartă și vin.

Pe de altă parte, preoții și prea sfinții bisericii ne sfătuie să celebrăm această mare zi prin ore de închinare și rugăciune, dat fiind postul Crăciunului și mesajul sfânt al marii uniri. Pentru confirmarea acestor sfătuiri duhovnicești, vom cita în încheiere o mărturie a părintelui Arsenie Boca referitoare la idealul Unirii: "De aceea la pacea trecută când s-a făcut unirea tuturor românilor s-a făcut greșeala că nu s-a făcut și unirea tuturor sufletelor încât ne rămâne nouă celor de azi să ștergem de pe haina sufletului nostru vicleșugul de la 1700".


Sursa: Revista Kaufland – 1 Decembrie - Ziua Națională a României

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.