Pubertatea la fete

Pubertatea la fete

Pubertatea la fete incepe cu aparitia perilor pubieni, axilari si a menstruatiei si se situeaza intre 13-15 ani, cu o anumita variabilitate :

– 1-2 ani mai devreme decat la baieti;
– in zonele calde mai timpuriu decat in cele recu;
– la fetele din oras mai repede decat la cele de la sate.

In aceasta perioada apar si se accentueaza caracterele sexuale primare. Daca pana la 12-13 ani organele genitale cresc pe masura ce creste organismul (mai incet insa), fara sa exprima nici un semn de functionare, de la aceasta varsta organele genitale externe isi schimba aspectul: vulva se orienteaza in jos, orificiul devine mai putin aparent, buzele vulvei isi maresc volumul colorandu-se in brun, clitorisul creste si devine erectil.

Vaginul isi schimba pozitia din vertical, cum a fost in prima copilarie, ajungand oblic, se alungeste si capata o reactie acida.

Uterul, in primul an de viata, regreseaza si abia la 9 ani ajunge din nou la dimensiunile nou-nascutei. Dupa varsta de 10 ani cresterea se accelereaza schimbandu-se si forma, care ia aspect de para. Celulele mucoasei uterine se diferentiaza pentru a putea permite la momentul oportun cuibarirea oului.

Ovarul si trompele se largesc, ovarele cresc treptat atingand dupa 10 ani forma si marimea unei migdale. Cele doua ovare ale fetitei nou-nascute contine circa 400.000 foliculi cu ovule, care raman nemodificati pana la pubertate, cand se matureaza si incepe ovulatia lunara. Secretia ovariana incepe in jurul varstei de 10 ani, iar ovarele vor emite cate un ovul fecundabil in jurul varstei de 12-14 ani. In cursul acestui interval apar si menstruatii care, fiind anovulare, fecundatia nu este posibila.

Caracterele sexuale secundare apar dupa varsta de 6 ani cu accentuarea deosebirilor somatice dintre fete si baieti. La fetite formele sunt mai rotunjite, bazinul se lateste, ceea ce are ca urmare rotunjirea soldurilor (9 ani), iar baietii sunt mai musculosi. Sanii se modifica mult mai devreme. Cresterea lor poate incepe in jur de 7-8 ani, deci inainte aparitiei perilor pubieni. Frecvent insa cresterea sanilor incepe la 9 ani. Crescand in volum, sanii iau la inceput forma si marimea unei portocale mici, apoi a unei pere si devin sferici doar in perioada finala a maturatiei lor. In acelasi timp sanul se pregateste discret pentru viitoarele lui functiuni, canalele galactofore cresc ca numar si marime. In multe cazuri, odata cu primele menstruatii, se observa iesind din sfarcuri picaturi mici de lichid alb-albastrui cu compozitie apropiata de cea a laptelui. Deseori dezvoltarea volumului sanilor este insotita de fenomene dureroase ca: senzatie de apasare pe piept, mancarimi. Declansarea pubertatii este prevestita in termen scurt de dezvoltarea sanilor, precum si de modificarile sistemului pilos; parul pubian si axilar este la inceput rar, aspru, iar apoi des, moale si incepe sa se increteasca; extinderea parului pe restul corpului este mai discreta decat la baieti; se poate remarca totusi aparitia unui puf deasupra buzei superioare, care dispare de obicei la 16 ani. Corpul fetei se transforma deci inspre tipul feminin. In jurul varstei de 14 ani apare de obicei prima menstruatie. Aceasta este anuntata de o scurgere vaginala albicioasa (leucoree), chiar patata cu putin sange, precum si de o senzatie de durere in abdomenul inferior, care deseori se poate confunda cu apendicita. La inceput, menstruatia survine la intervale neregulate, dar dupa cateva cicluri se va stabili o anumita ritmicitate, iar in al 16-17-lea an devine regulata. In aceasta perioada poate aparea si la fete acneea, fiind incriminate aceleasi cauze ca si la baieti.

Spre deosebire de barbat, aspectul somatic al femeii se caracterizeaza prin inaltime mai mica, sistemul osos mai fragil, bazin cu diametrul mai lat decat al umerilor, coapsele se ating pe fata lor interna, fata mica, cu o expresie copilaroasa, musculatura scheletica mai putin dezvoltata, iar tesutul gras mai bine reprezentat. Vocea ramane deschisa, pielea acoperita cu puf fin, pilozitatea pubiana si sanii dezvoltati.

Caracterele sexuale tertiare, la fete, sunt mai pregnante: sensibilitatea, imaginatia si emotivitatea sunt mai accentuate. Apare impulsul sexual care insa nu este atat de brutal ca la baieti.

Sursa: Sfaturi pentru tinerii casatoriti, Prof. Dr.Ioan Vinti, Bucuresti 1975

%d blogeri au apreciat: