Practicarea activitatilor sexuale de catre adolescenti


Sex, dragoste

Cea mai frecventa intrebare pe care o ridica adolescenta este: cand se va incepe practicarea activitatii sexuale si daca este indicat a avea contact sexual inaintea casatoriei?

Stramosii nostri aveau doua raspunsuri: da, pentru baiat si nu pentru fata, deoarece ei considerau că fata trebuie sa intre virgina in casnicie.

Astazi aceste convingeri sunt desigur demodate, dar in locul lor nu s-au impus altele. Se impartaseste parerea ca la gradul actual de dezvoltare a stiintei si civilizatiei fiecare va decide singur asupra activitatii sexuale proprii. Dar pentru ca tanarul sa-si poate forma o parere, sa se poata spatani si comporta cu tact, trebuie sa cunoasca problemele de sexologie, anatomia si fiziologia organelor genitale, probleme legate de impulsul sexual precum si diferentele dintre sexe. Stiind despre ce este vorba, va avea si capacitatea de a se orienta si stapani. Exista apoi si alte forte disponibile ca: stima fata de corpul nostru, principii morale, responsabilitatea fata de semeni si, mai ales, fata de copii pe care ii va procrea.

Natura nu cunoaste scrupule morale, ci ea isi urmeaza drumul ei spre scopul final: mentinerea speciei. De aceea, orice adolescent trebuie sa priveasca aceste aspecte mai profund ca sa-si poata forma o parere si o conduita proprie. Omul se deosebeste de restul lumii vii prin faptul ca este capabil de dragoste si poate trai senzatii sexuale fara ca acest eveniment sa fie legat de ideea reproducerii.

Impulsul sexual la adolescent este mai pronuntat in primii 5-10 ani ai adolescentei, dar totusi el nu este atat de puternic pentru a fi nevoie de calmarea lui prin contacte sexuale.

Acest lucru a devenit problema numai datorita faptului ca majoritatea adolescentilor au de timpuriu relatii de natura sexuala cu celalalt sex, stimulandu-si impulsul sexual. Problema este delicata mai ales pentru baietii sub 18 ani, cand impulsul sexual este foarte exprimat, iar experienta lipseste total. Ei cunosc senzatii sexuale proprii, dar nu stiu nimic despre contactul sexual. Sunt curiosi si isi exprima o multime de pareri, unii considerandu-l ca ceva foarte important sau obisnuit, ca mancatul si bautul; altii cauta doar aventura sexuala cu toate peripetiile, iar altii se lasa influentati de prieteni care le prezinta contactul sexual ca ceva necesar, iar daca nu-l vor practica se vor imbolnavi, sau nu sunt "barbati". Si fiindca cel mai ingrozitor pentru un adolescent este faptul de a se indoi de barbatia lui, va cauta sa actioneze in consecinta.

Ideea practicarii contactului sexual, inaintea casatoriei, a devenit o obisnuinta la fetele din Romania dupa anii 80'. Dupa anul 1920 femeile s-au revoltat impotriva cerintei de a intra virgine in casnicie. Astazi insa fetele impartasesc parerea ca fiecare are dreptul de a actiona in aceasta privinta asa cum crede de cuviinta. Majoritatea adolescentelor au contact sexual inainte de casatorie, ele nu sunt condamnate de opinia publica si nici vorba sa fie expulzate din societate. Aceste fete motiveaza faptul nu ca o "placere deosebite" ci ca o "intamplare" sau ca le este frica sa-si respinga partenerul pentru a nu-l pierde. Alteori au de compensat complexe de inferioritate, sau ajung la concluzia ca este singura cale de a avea mereu un prieten. Altele sunt convinse ca este o atitudine rationala sau accepta contactul sexual din simpla curiozitate. In cazuri foarte rare poate fi vorba despre un impuls sexual exagerat.

Sa analizam acum in ce masura atitudinile tinerilor corespund realitatii. In acest sens trebuie amintit faptul ca impulsul sexual este o parte integranta a personalitatii, iar greselile sau excesele comise pe plan sexual pot avea repercusiuni asupra starii de activitate a tanarului.

La adolescent abtinerea de la activitatea sexuala nu va avea urmarile nefavorabile pe care le poate avea la un adult. Ideea practicarii contactului sexual inaintea casatoriei, ca avand un rol educativ, este doar partial adevarat. Tehnica contactului sexual nu trebuie invatata, nu este un talent, o arta care sa necesite o maiestrie deosebite. Pe langa toate scrupulele morale, contactul sexual in afara casniciei poate avea si alte urmari: o sarcina nedorita sau boli venerice.

In concluzie, nu se poate da o reteta tip pentru comportamentul sexual nici nu se poate fixa data la care trebuie sa inceapa practicarea lui; dar in nici un caz nu este vorba de un instinct sexual exagerat, diminuat sau patologic.

Deci practicarea contactului sexual in adolescenta nu este necesar pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii. Trebuie, de asemenea, acordata atentie si considerentelor morale, sa ne gandim si la persoana cu care avem contact sexual si in ultima instanta trebuie sa luam in considerare copilul pe care l-am putea procrea.

Sursa: Sfaturi pentru tinerii casatoriti, Prof. Dr.Ioan Vinti, Bucuresti 197

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.