Contactul sexual (realizarea sexuala)


Prin contact sexual normal intelegem relatia dintre doi oameni maturati sexual, de diferite sexe, indreptate spre satisfactia sexuala si se termina prin ejacularea spermatozoizilor, concomitent cu declansarea senzatiei de placere - asa-numitul orgasm. Contactul sexual are mai multe faze:

a) Preludiul, care incepe cu aparitia primelor semne de atractia reciproca. Ca elemente componente ale acestei faze amintim: discutiile dintre parteneri (in special despre dragoste), dansul, cochetaria, etc. In aceasta faza domina excitatiile vizuale si auditive si apar modificari functionale ca: accelerarea respiratiei, a batailor inimii etc. Este faza ce constituie pregatirea fazelor urmatoare.

b) Faza jocurilor erotice (excitatia sexuala precopulatoare), in care un rol important il au senzatiile tactile. Ea inepe prin sarut, urmata apoi de atingerea diferitelor zone erotogene. Aceste doua faze sunt uneori neglijate. Barbatul este in general mai usor excitabil decat femeia, de aceea restrangerea acestor faze poate avea consecinte negative pentru femeie (frigiditate, nevroza sexuala). In aceasta faza se produce erectia penisului la barbati si a clitorisului la femei.

La barbat, erectia inseamna: alungirea (13-16 cm), ingrosarea (9-11 cm circumferinta), intarirea, ridicarea si curbarea penisului. Erectia poate fi mentinuta in adolescenta pana la o ora.

La femeie clitorisul si bulbii vaginali isi maresc volumul si sensibilitatea, muschii din zona genitala se contracta favorizand erectia clitorisului si golirea glandelor Bartholin. Prin secretia acestor glande la nivelul labiilor, se favorizeaza patrunderea penisului in vagin.

c) Copulatia (coitul propriu-zis). Pozitia clasica si cea mai frecventa pentru realizarea copulatiei este pozitia specifica umana, fata in fata cu femeia culcata pe spate. Barbatul introduce in vagin penisul erectat si, prin miscari ritmice de dute-vino ale penisului se produce o excitatie crescanda. Punctul culminant al excitatiei sexuale il prezinta orgasmul si ejacularea lichidului spermatic. Orgasmul este corespondentul fiziologic si psihic al ejacularii, o senzatie paroxista de placere, o descarcare nervoasa brusca la barbat si mai lenta la femeie.

In general, femeia ajunge mai repede la orgasm decat barbatul si poate avea mai multe orgasme intr-un singur act sexual. La inceputul actelor sexuale, reactia de placere nu se va produce concomitent la ambii parteneri si este nevoie de o anumita experienta a cuplului pentru a ajunge la o concordanta in aceasta privinta.

d) Faza terminala este caracterizata de o stare de oboseala, de epuizare fizica, de atenuarea fenomenelor generale si scaderea excitatiei. Ea da o senzatie de satisfactie, consolidand amintirile reactiilor de placere. Orice act sexual se traieste ca ceva unic. O serie de tulburari locale, hormonale si psihice pot perturba actul sexual, facandu-l dificil, neplacut. Durata actului sexual variaza (dupa individ, varsta) de la cateva secunde pana la o ora. In mod obisnuit durata este cateva minute. Ejacularea apare la 2-10 minute dupa intromisiune.

Ritmul activitatii sexuale. La unele insecte actul sexual este unic in viata, pe cand la femeia soarecelui de casa este unic pe ciclu. La mamifere, incrucisarea poate fi restransa la un singur sezon pe an (balene, ursi) sau poate avea loc in cateva perioade izolate (iepuri, caini, pisici).

La primate, incrucisarea are lor oricand, fara restrictii sezoniere. Se pare ca omul primitiv a fost mai putin excitabil decat omul civilizat, care traieste intr-o atmosfera impregnata de sexualitate. Frecventa activitatii sexuale oscileaza de la 1-6 raporturi sexuale pe saptamana, cu maximum intre 15-35 de ani.

Varietatea relatiilor sexuale. Exista specii la care masculul este monogam si altele la care masculul este poligam (poligamia exista si la om). La unele specii masculul si femela sunt legati pe viata, sau numai pentru o anumita perioada (clocirea si cresterea puilor de pasari).

Omul reprezinta o perioada de prematuritate sexuala, urmata apoi de o perioada de fecunditate. Activitatea sexuala devine permanenta, neperiodica. La femei actul sexual pare sa fie legat de ciclul menstrual, fiind mai intens inainte si dupa menstruatie, iar, ca o curiozitate, este acceptarea lui si de catre femeia gravida.

Consecintele activitatii sexuale variaza dupa specie:

- La unele insecte actul sexual este unic, femela devorand masculul in timpul actului sexual (calugarita) sau imediat dupa actul sexual (paianjen).

- La animalele superioare actul sexual nu mai este unic, el avand la acestea consecinte endocrine si nervoase. La om el creeaza o stare de multumire, cu sentimente de reusita, contribuind la echilibrul psihosomatic si la dezvoltarea personalitatii sale. Societatea vegheaza la orientarea vietii sexuale pe fagasul util si poate asigura un ritm potrivit de crestere a populatiei.

Deflorarea. Ruperea membrelor himenale de la orificiul vaginal se produce de obicei la primul contact sexual si este cunoscuta sub denumirea de Deflorare. Ea este insotita de o sangerare mai mult sau mai putin accentuata. Deflorarea se poate face si manual, alteori se poate produce si in afara unui contact sexual, in timpul unui efort sau traumatism. In cazuri rare, himenul este fibrozat incat este nevoie de incizarea lui de catre medic. La barbat, poate avea loc un fenomen asemanator, care nu trebuie sa coincida insa cu primul coit; ruperea frenului ce leaga pielea care acopera glandul, de varful acestuia, producandu-se o mica sangerare.

Sursa: Sfaturi pentru tinerii casatoriti, Prof. Dr.Ioan Vinti, Bucuresti 1975

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.