Reproducerea umana


Reproducerea umana

Pentru ca unirea ovulului cu spermatozoidul sa se produca, contactul sexual trebuie sa coincida cu perioada in care ovulul paraseste ovarul si incepe migratia prin trompe. Aceasta perioada poarta denumirea de perioada de fecundare, sau de fertilizare si coincide de obicei cu intervalul zilelor 10-17 de la prima zi de menstruatie.

Probleme generale de ereditare. De obicei copilul poarta trasaturile ambilor parinti, dar pot domina acelea ale unuia dintre ei. Toate aceste insusiri isi au sediul in celulele sexuale. Suportul acestor predispozitii ereditare il constituie cromozonii prezenti in numar constant pentru fiecare specie, in toate celulele organismului. La om, numarul cromozomilor este de 46 din care 44 sunt cromozomi somatici, iar 2 - adica o pereche - sunt sexuali si se noteaza cu X si Y.

- O femeie are doi cromozomi X (X . X)

- Un barbat are un cromozom X si unul Y (X . Y)

Daca la fecundare un cromozom X al ovarului se alatura cromozomului X al spermatozoidului se naste o fata (X . X); daca insa se alatura cromozomului Y al spermatozoidului, atunci se naste un baiat (X . Y).

La randul lor, cromozomii sunt formati din gene, raspunzatoare fiecare de o caracteristica ereditara (conformatia nasului, culoarea ochilor). Uneori genele pot sa nu aiba aspect normal; in acest caz ele pot determina boli genetice, motiv pentru care este nevoie ca inainte de casatorie sa se consulte medicul.

Inaintea casatoriei este foarte necesara, de asemenea, determinarea factorului Rh in sangele partenerilor. Individul la care lipseste acest factor se numeste Rh-negativ. Cand mama ar fi Rh-negativ si copilul Rh-pozitiv, organismul matern poate forma asa-numitii "anticorpi anti-Rh" care patrund in sangele copilului (de obicei incepand cu luna a VII-a de sarcina) si provoaca boala hemolitica a nou-nascutului. Urmarind dezvoltarea anticorpilor anti-Rh la mama, daca acestia ajung la un titru crescut, copilul este amenintat de aceasta boala grava de care in prezent poate fi salvata.

Sursa: Sfaturi pentru tinerii casatoriti, Prof. Dr.Ioan Vinti, Bucuresti 1975

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.