Perversiunile sexuale


Intelegem prin perversiunea sexuala o deraiere de la trairea sexuala normala. Ea este in primul rand expresia unei boli psihice. Perversul poate avea in rest un comportament normal, integrandu-se in societate, dar uneori se produc tulburari psihice care necesita internarea in spital de specialitate. Perversul se poate apropia de adolescent pentru a-l folosi in practicile sale si deci unele aspecte ale acestei probleme trebuie cunoscute pentru a putea evita situatii neplacute.

a) Homosexualitatea si lesbianimsul - este o inversare a impulsului sexual normal. Ea presupune relatiile intre doi barbati sau doua femei care se iubesc si au relatii sexuale comune. La baza homosexualitatii si lesbianismului pot fi si tulburari hormonale. Exista pericolul ca un homosexual sau o lesbiana sa se apropie de adolescenti pentru a-i seduce; formele de adresare sunt de obicei tipice: incearca sa le afle inclinatiile pentru a le satisface, le apreciaza statura fizica etc.; odata ce adolescentii se simt apreciati, acestia pot sa cada usor in capcana. Se apreciaza ca perversiunile sexuale s-ar datora unor trairi anormale ale sexualitatii in timpul adolescentei.

b) Perversiuni cu caracter heterosexual

- Exhibitionismul este prezent mai ales la barbatii care isi arata organele sexuale altor persoane, producandu-se atunci orgasmul si ejacularea; alteori se masturbeaza in prezenta altor persoane.

- Fetisismul este trairea si cresterea tensiunii sexuale doar daca vede sau atinge un anumit obiect sau parte a corpului partenerului (paruk, picioarele etc.). Acesta este singurul mijloc de stimulare sexuala in lipsa caruia nu se produce orgasmul.

- Sadismul isi gaseste satisfactia sexuala doar atunci cand il chinuie pe partenerul sau, producandu-i durere sau traumatisme. Aceste procedee sunt suficiente pentru a produce orgasmul.

- Masochismul este inversul sadismului, adica satisfactia va fi atinsa doar atunci cand masochistul este chinuit sau maltratat de catre partenera.

- Zoofilia este de obicei expresia unei boli psihice grave, deoarece individul respectiv are contact sexual cu diferite animale. Ea poate fi necesitate pentru crescatorii de animale, care traiesc izolati si este favorizata de lipsa sentimentelor sexuale si de nivelul mintal scazut.

- Pedofilia este psihopatia in care un barbat va cauta satisfactia sexuala atacand copii.

- Gerontofilia, cand obiectul satisfacerii sexuale devine un om batran.

c) Ipsatiunea este autosatisfacerea sexuala obtinuta printr-o mare varietate de mijloace mecanice folosite pentru excitarea organelor genitale.

Autosatisfacerea sexuala a primit diferite denumiri: onanie, dupa numele unui personaj biblic, care practica coitul intrerupt cu masura anticonceptionala, sau masturbatie, referindu-se la folosirea mainii pentru obtinerea satisfacerii cautate.

Barbatii practica mai mult masturbatia, iar femeile folosesc si alte mijloace.

Practicata cu moderatie, ipsatiunea nu este nociva dar ea poate avea urmari pe plan afectiv sau tulburari de dinamica sexuala.

d) Narcisismul este situatia in care propriul corp va constitui obiectul sexual, refuzand alte practici sau organe sexuale. Privirea organelor genitale proprii poate duce pana la orgasm. Este mai frecvent la fete decat la baieti.

Sursa: Sfaturi pentru tinerii casatoriti, Prof. Dr.Ioan Vinti, Bucuresti 1975

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.