Strutul african (Struthio camelus)


Strutul african (Struthio camelus)

Strutul african (Struthio camelus) este pasarea cea mai mare din lume, avand o inaltime maxima de 275 cm si atingand o greutatea maxima de 150 Kg. Dupa cum o arata si numele, traieste in tinuturile africane de stepa si semidesert, dar ajunge si in peninsula Arabia.

Strutul african are corpul robust, iar aripile – desi aparent dezvoltate – sunt lipsite de putere. Penele aripilor, ca si ale cozilor, nu au duritate. Picioarele sunt foarte puternice, cu coapsele aproape golase, iar numarul degetelor reduse doar la doua, caz unic la pasari, de fapt o excelenta adaptare la fuga, in special pe solul nisipos. Intr-adevar, strutul african poate alerga cu o viteza de peste 70 km pe ora, rivalizand cu viteza cailor de curse. Pasul unei pasari in plina fuga atinge 5 m. Tot picioarele sunt si o puternica arma de aparare sau de atac. O lovitura data cu unul dintre ele, prin aruncarea lui inainte, poate dobora un animal destul de puternic, care ar incerca sa se apropie de cuib sau de puiul pasarii.

Capul strutului este disproportional de mic fata de corp. Are insa ochii foarte dezvoltati, iar gatul lung si subtire ii serveste ca un adevarat periscop, pentru a-i permite sa scruteze zarea la distante apreciabile.

Coloritul penajului masculin este negru, in afara de penele aripilor si ale cozii, care sunt de un alb imaculat si folosite – renumitele pene de strut – foarte mult ca podoaba. Femela are un colorit al penelor cafeniu-deschis, uniform, de culoarea nisipului.

Strutii traiesc de obicei in carduri, insa in epoca reproducerii se despart in perechi. Intr-o adancitura, pe care o face in sol, femela depune 15-20 de oua de culoarea fildesului, cu coaja foarte groasa, ce pot ajunge chiar la 2 kg greutatea. Apoi ambii soti se clocesc alternativ: femela ziua, masculul noaptea. Puii ies din ou dupa o perioada de incubatie de cca 42 de zile. Puii la inceput, in “peregrinarile” lor, vor fi insotiti de ambii parinti. Pana ce ajung maturi, adica la 3-4 ani, coloritul puilor se aseamana cu al femelei, dupa care masculii capata penaj negru. La adulti, in functie de zonele geografice, difera si unele caracteristici ale penajului lor.

Strutul african se hraneste in general cu vegetatie, dar el consuma si numeroase insecte sau vertebrate mici, mai ales cand este pui.

Strutul african este crescut si in stare semidomestica, fiind o pasare sociabila si usor de dresat. Populatiile bastinase ii folosesc asemeni cainilor de paza, pentru turmele lor de vite.

Desi pe seama strutului circula multe legende, cel mai mult s-a incetatenit aceea dupa care, in caz de primejdie, acesta si-ar ascunde capul in nisip. Relatarea este naiva si inexacta, deoarece daca intr-adevar strutul ar fi avut acest obicei, prin selectie naturala el ar fi fost de mult timp disparut. Ca pasare de teren deschis, strutul se odihneste stand culcat pe pamant, cu gatul intins, lipit de sol, insa este continuu atent la tot ce se petrece in jur. Daca un presupus dusman se apropie, el nu se ridica imediat, ci il urmareste din aceasta pozitie. Cand dusmanul se apropie prea mult, se ridica si fuge cu cea mai mare iuteala.

persoane au considerat acest articol util. Dacă ți-a fost de ajutor, te rog să lași un vot.
%d blogeri au apreciat: