Pasarile Emu (Dromiceiidae)

Emu, Dromiceiidae

Sunt pasari de stepa si semidesert, fapt ce a determinat lipsa castii cornoase de pe cap, specifica casuarilor. Gatul le este acoperit cu pene, neavand portiunile golase ale casuaridelor. Traiesc inca in Australia fiind mult vanate de om ori prada animalelor pe care acesta le-a introdus. O specie care vietuia in insula Cangurilor din sudul Australiei s-a stins recent.

EMU (Dromiceius novaehollandiae) este o pasare mai mare decat casuarii atingand o inaltime maxima de 200 cm. Penajul este cafeniu uniform, asemanator la cele doua sexe. Picioarele au tot trei degete, insa ghearele sunt egale ca marime. Poate alerga foarte repede, atingand 70 km pe ora; de asemenea poate inota cu usurinta. Cand se apara, loveste cu piciorul inainte sau lateral.

Ouale au un colorit verde inchis si o greutate de cca 700 g.

Si la emu grija clocitului revine tot masculului, femela participand numai la inceputul incubatiei si doar noaptea. Dupa o perioada de 56 de zile ies puii, care au un colorit vargat. In cautarea hranei, ei sunt condusi la inceput si de femela, apoi numai de mascul.

Hrana este in majoritate de natura vegetala, dar puii, in special, consuma si vertebrate marunte ca reptile si rozatoare.

Emu traieste in carduri mici sau mai mari, fiind o pasare sociabila. Datorita modificarii mediului sau de viata aduse de om prin schimbarea habitatelor naturale ale speciei, cat si a introducerii diferitelor animale noi pe continentul australian, numarul sau este in continua scadere. Azi se mai cunosc doua specii care mai traiesc in zonele aride din estul si sud-estul Australiei.

%d blogeri au apreciat: