Pasarile Kivi (Apteryx australis)


Kiwi, Apteryx australis

Desi mult mai mic decat ceilalti struti, avand o inaltime maxima de 70 cm, kivi face parte din acelasi grup cu acestia.

Este o pasare raspandita numai in Noua Zeelanda si insula Stewart. Are un penaj cafeniu uniform, cu aspect paros. Talia este abia cat a unei gaini. Picioarele sunt puternice, prevazute ci patru degete, primul mult mai scurt fata de celelalte. Aripile sunt reduse doar la doua rudimente ca niste cioturi, ce abia se zaresc de sub penaj. Pasarea prezinta un puternic dimorfism sexual de talie, greutatea femelei fiind cam de 2,5 kg, in timp ce a masculului doar de 1,5 kg. Interesant la aceasta specie este si marimea oului, care atinge greutate de 450 g, adica aproape 1/5 din greutatea femelei. El este aproape de marimea aceluia de casuar, desi talia femelei kivi este de peste zece ori mai mica decat a celei de casuar. Aceasta este probabil specia la care oul este cel mai mare in comparatie cu marimea pasarii.

O alta curiozitate o constituie pozitia narilor, care sunt asezate de varful ciocului - caz unic la pasari - ca urmare a adaptarii la viata nocturna. Simtul mirosului - caz la fel de singular in lumea pasarilor -, este folosit deci pentru detectarea hranei pe sol.

Hrana consta in viermi, larve si alte nevertebrate marunte ce traiesc sub frunze ori pe solul moale.

Datorita felului original de detectare a hranei, cat si a traiului nocturn, in care ochii nu sunt folositi, acestia sunt foarte redusi. Ziua, pasarea sta ascunsa pe sub radacinile arborilor ori in diferite gropi ale solului.

Kivi este o pasare poliandra, adica o femela se imperecheaza cu mai multi masculi. Si la aceasta specie sarcina clocitului si a cresterii puilor revine masculului, care cloceste singur cele 3-4 oua, depuse la intervale de timp mari.

Mai accentuat decat la casuariforme, numarul pasarilor kivi s-a imputinat ingrijoritor de mult, atat datorita actiunii directe a omului, cat mai ales prin introducerea unor animale in Noua Zeelanda in fata carora aceste pasari nu sunt capabile sa se apere.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.