Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus)


Pelicanul comun, Pelecanus onocrotalus

Pelicanul comun (inaltime 140-178 cm) cloceste in colonii in Delta Dunarii pe „insulele” de plaur din zonele greu accesibile imparatiei stufului, sosind inca de la inceputul lunii martie. Penajul adultilor este alb-roz, iar al puilor cafeniu-inchis. Este caracterizat printr-un cioc foarte lung, pana la 1/2 metru, maxilarul inferior fiind prevazut cu un sac de piele ce se poate dilata mult, si in care pestii se prind ca intr-un volog. Acesta nu se poate scufunda, datorita greutatii mici, datorita oaselor pneumatice usoare si a sacilor aerieni mult dezvoltati, care trimit ramificatii pana sub piele. Numeros in trecut, este mult imputinat in momentul de fata, din cauza combaterii nerationale facute de om. In prezent este pus sub protectia legii. Toamna paraseste tinuturile noastre plecand sa ierneze in Delta Nilului, Regiunea Golfului ori pe coastele asiatice pana-n India.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.