Starcul cenusiu (Ardea cinerea)

Starcul cenusiu, Ardea cinerea

Starcul cenusiu (inaltime 96 cm) este o pasare de vara intalnita in diferite tinuturi de balta inconjurate de stufarii, mai ales in Delta Dunarii. Penajul predominant gri, cu gatul si pieptul albicios. Are picioarele inalte, gatul si ciocul lungi. Degetul extern este unit cu cel mijlociu printr-o mica palmatura, formand astfel o suprafata de sustinere mai mare pe substratul milos. Pe laturile pieptului si a spatelui au niste zone de puf pudrant, cu care pasarile isi impermeabilizeaza penajul. Zboara lent, tinand in timpul zborului gatul strans, in forma de S. Se hhranesc cu pesti, tritoni, broaste si diferite animale acvatice sau din vegetatia umeda. Cuibareste, de regula, in masa stufului, in colonii, in locuri greu accesibile. In tinuturile lipsite de stufarii, dar in locuri bogate in hrana, cuibareste chiar mai departe de apa, in arbori inalti, asemenea colonii oferind o imagine cu totul neobisnuita pentru aceste pasari. Toamna migreaza spre locurile de iernare din sud-vestul Europei, nord-estul Africii si la sud de Sahara. In ierni blande sau in locuri unde apa nu ingheata, unele exemplare ramana la noi.

%d blogeri au apreciat: