Gasca de semanatura (Anser fabalis)

Gasca de semanatura, Anser fabalis

Gasca de semanatura (inaltime 71-89 cm) apare rar la noi si poate fi vazuta vestul tarii. Cuibareste in nordul Eurasiei. Talia este asemanatoare gastei de vara, cu care se poate confunda si la penaj, dar, spre deosebire de aceasta, gasca de semanatoare are capul, gatul si partea anterioara a corpului mult mai intunecata. De asemenea ciocul este negru spre radacina si oranj-galben spre varf, fata de cel al gastei de vara, care-l are trandafiriu uniform. Pe marginea ambelor mandibule ciocul este format din lamele cornoase. Are o limba carnoasa, musculoasa, cu o sensibilitate foarte pronuntata la partea anterioara, care adesea este dantelata. Se hraneste cu ierburi, plante acvatice, radacini, dar si cu hrana animala ca viermi, larve acvatice, crustacei, melci, insecte, pe care le alege printr-un fel de filtrare a apei si malului, dar si cu pesti. Primavara trec in drumul lor spre nord si populatiile care au iernat in sudul Europei.

%d blogeri au apreciat: