Flamingii (Phoenicopteriformes)


Flamingii, Phoenicopteriformes

Acest grup de pasari, ce alcatuiesc o singura familie (Phoenicopteridae) este inclus uneori alaturi de starci si berze, alteori langa rate si gaste, deoarece prezinta unele caractere de la ambele ordine. Are insa o serie de caractere proprii, care-l deosebesc profund de acestea, fapt pentru care il vom trata ca ordin separat. Cele 5 specii de flamingi se deosebesc in esenta de Anseriforme (rate, gaste) si Ciconiiforme (berze), prin care masivitatea ciocului lor si prin forma lui indoita ia unghi drept. De alte pasari, in general, se deosebeste prin faptul ca mandibula inferioara este mult mai inalta si mai masiva decat cea superioara.

Sunt raspandite in regiunile temperate si tropicale ale globului, lipsind insa in Extremult Orient si Oceania. Unele specii traiesc la malul marii, altele insa, cum e cazul flamingului din Anzi (Phoenicoparrus andinus), ajung pana la altitudinea de 3500-4700 m.

Prin pozitia capului in timpul cand isi cauta hrana, flamingii sunt singurele pasari ce se hranesc tinand varful ciocului indreptat inapoi, iar mandibula superioara sub cea inferioara. Ei scufunda capul cu crestetul spre fundul apei si asemeni ratelor filtreaza malul apelor putin adanci de unde-si scot hrana formata din plante marunte, alge, precum si din diferite larve, viermi, crustacei etc. Sunt pasari monograme. Traiesc in colonii mari. Cuibul are forma unui trunchi de con, de cca 1/2 m inaltime, si este construit din mal, nisip, adesea consolidat cu plante acvatice, in varful caruia, intr-o mica adancitura, pasarile depun 1-2 oua. Puii sunt nidifugi.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.