Ciovlicii (Glareolidae)


Cuprind 17 specii raspandite in regiunile calde si temperate ale Vechiului Continent. Traiesc mai ales in zonele de stepa de pustiu. Hrana consta, in general, din insecte, precum si din alte nevertebrate.

La noi in tara se intalnesc doua specii, singurele din Europa:

Ciovlica roscata, Glareola pratincola

Ciovlica roscata (Glareola pratincola) (inaltime 25 cm) este o locatara a vecinatatilor lacurilor dobrogene, unde cuibareste in colonii pe intinderile nisipoase. Corpul este colorat cafeniu inchis, cu penele de sub aripi ruginii. Toamna migreaza spre cartierele de iernat din nordul Africii.

Ciovlica negricioasa, Glareola nordmanni

Ciovlica negricioasa (Glareola nordmanni) (inaltime 25 cm) cuibareste prin aceleasi locuri ca ciovlica roscata, uneori chiar in colonii mixte, impreuna cu aceasta. Penajul este asemanator cu al ciovlicei roscate, dar cu penele de sub aripi de culoare intunecata. Ierneaza in Africa, la Sud de Sahara.

Ca specii exotice sunt:

Ciovlica de desert, Cursorius cursor

Ciovlica de desert (Cursorius cursor) (23 cm), cunoscuta in tinuturile desertice sud-vestice ale Asiei si in Africa. Izolat a fost semnalata si in Europa. Are culoarea nisipului.

Pasarea crocodilului, Pluvianus aegyptius

Pasarea crocodilului (Pluvianus aegyptius) (inaltime 23 cm), raspandita in nord-estul Africii, pe bancurile nisipoase ale fluviilor, traieste intr-o asociatie stransa cu crocodilii, hranindu-se cu lipitorile de pe corpul acestora si chiar cu resturile de carne ramase printre dintii lor. Crestetul, spatele si o dunga pe piept ii sunt negre, aripile gri-albastrui, iar dedesubtul corpului galbui. Cele 3-4 oua sunt clocite de nisipul fierbinte, unde le ingroapa la o adancime de cca 10 cm.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.