Fortele care modeleaza Pamantul


Fortele care modeleaza Pamantul

Fortele care modeleaza Pamantul sunt: caldura din interiorul planetei, caldura de la Soare si forta gravitationala. Aceste forte confera Terrei caracteristicile sale fascinante.

Continuul ciclu al schimbarii care a creat fata Pamantului in intreaga si fascinanta sa varietate decurge de obicei prea lent pentru a fi remarcat. Uneori insa, devine rapid si violent. Vulcanii arunca lava topita, cutremurele despica solul, alunecarile de teren pot distruge versanti intregi. Astfel, omul devine constient de fortele uriase care modeleaza planeta.

Aceste forte sunt alimentate de trei puternice surse de energie – caldura din interiorul planetei, caldura de la Soare si forta gravitationala. Fiecare forma de relief a Terrei a fost creata de aceste trei surse de energie.

Continentele, ce luneca lent pe suprafata globului declansand eruptii vulcanice si cutremure sau ridicand munti, sunt alimentate de caldura din strafundurile planetei, unde temperatura este de 5000 grade celsius. In principal aceasta caldura se datoreaza descompunerii elementelor radioactive.

Pamantul este unic printre planetele sistemului solar prin faptul ca la suprafata sa se gaseste apa in stare lichida, iar apa detine un loc major in “sculptarea” Terrei. Caldura provenita de la Soare determina evaporarea apei din mari si lacuri. Vaporii se ridica si condenseaza formand nori, apoi cad iar pe sol sub forma de ploaie sau ninsoare. Astfel, este initiata forta sa creatoare, erodand rocile si transportand resturile de material sau cizeland peisajul prin forta ghetarilor. Caldura solara da nastere totodata vanturilor si valurilor care daltuiesc pamantul.

Cea de-a treia forta, gravitatia determina mareele ce erodeaza cu incetul marginile continentelor si alunecarile de teren care schimba infatisarea muntilor. Sub influenta gravitatiei, ploaia curge la vale sub forma raurilor, sapand terenul. In drumul ei, transporta fragmente de roca si nisip, pe care le depune pe fundul marilor. Dupa mii de ani, sedimentele se transforma iarasi in roca, iar aceasta este ridicata de miscarile scoartei terestre si formeaza noi munti.


Sursa: Reader’s Digest – Descoperiti minunile lumii – Fortele care modeleaza Pamantul

persoane au considerat acest articol util. Dacă ți-a fost de ajutor, te rog să lași un vot.
%d blogeri au apreciat: