Mumiile din Egiptul Antic


Mumiile din Egiptul Antic

Mumiile din Egiptul Antic

Piramidele au fost una dintre lucrurile care au adus faima in Egiptul Antic. Al doilea lucru sunt mumiile, care sunt la fel de faimoase si de importante ca piramidele.

O mumie este un corp mort care s-a pastrat in timp. In mod normal corpurile umane sau animalice se descompun dupa moarte, dar mumiile nu urmau acelasi proces.

Mumiile erau importante pentru egipteni deoarece, ei credeau intr-o viata dupa moarte, adica oamenii isi continuau viata intr-o alta lume si aveau nevoie de corp pentru aceasta.

Cuvantul ,,mumie” provine din cuvantul arab pentru bitum (o substanta neagra si lipiceoasa pentru pastrarea mortiilor) care este,,mummya” de aici provine cuvantul ,,mumie. “

Cum spuneam egiptenii credeau intr-o viata de dupa moarte, sa fi transormat intr-o mumie si sa fi ingropat intr-o piramida nu este sfarsitul vietii, ci inceputul unei mari aventuri.

Egiptenii isi imaginau un rai condus de catre un zeu pe nume Osiris. Regatul lui Osiris era un taram plin cu grau copt si cu mirodenii, acest taram se numea Campul de Trestie unde oamenii se simteau bine, mancau, beau si toti erau fericiti.

Dar ca sa ajungi in acel taram trebuia mai intai sa treci de niste teste. Trebuia mai intai sa supravietuitsti unei calatorii periculoase prin pasajele lumii de dincolo. Un luntras te ajuta sa traversezi Raul Morti ( apa din acest rau era clocotita ), iar pasajele erau pazite de niste dragoni iar tu trebuia s-a ii invigi.

Dar cel mai mare test este la sfarsitul calatoriei,inima era pusa pe un cantar cu Pana lui Maat, viata fiecaruia era judecata decatre Osiris.

Cei ale caror inimi sunt mai grele decat panaadevarului ( pana lui Maat) din cauza pacatelor pe care le-a facutin lumea celor vii erau mancate de catre Ammit( devoratorul deinimi, manca inimile celor rai), dar cei care erau buni la suflet puteau sa intre in Campul de Trestie.

In timpul vieti egiptenii inventau multe formule magice, aceste formule erau folosite de catre egipteni ca sa se apere in lumea de dincolo. Acum 3 500 de ani aceste incantatii au fost adunate intr-o carte numita Cartea Mortilor.

Egiptenii bogati erau inmormantati cu o bucata scrisa din aceasta carte pe peretele piramidei ca sa poata trece cu bine de marele test si de celelalte pericole. In dinastia a V-a si a VI-a in Regatul antic, aceste scrieri din Cartea Mortilor se mai numeau si ,,Teste ale piramidelor”.

Viata de apoi al faraoniilor era cu totul alta poveste. Faraonii puternici care erau siguri ca aveau o alta soarta, in loc sa mearga in Campul de Trestie, ei se transformau in zei si se inaltau la cer pentru a se alatura celorlalti zei.

Stiati ca egiptenii aveau sute de mii de zei si zeite care erau stapanii tuturor lucrurilor, de la coptul painii pana la razboaie?

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.