Turturica diamant (Geopelia cuneata)
Turturica diamant
Turturica diamant (inaltime 19 cm) se afla in Australia, avand corpul doat cat al unei vrabii, insa cu o coada lunga. Penajul este gri-cenusiu, cu pieptul violaceu.
Pe aripi punctata cu al. Are un cantec placut si cuibareste in desisuri joase, in apropierea apelor. Este tinuta in colivii de catre amatori.
Ciocul este alungit, moale la baza si acoperit cu o pielita in care se deschid narile. Are o vedere excelenta. Apa o bea prin afundarea completa a ciocului, inchizandu-si narile si sugand-o, caz unic la pasari. Este o pasare monogama.
Femelele clocesc noaptea, dimineata si seara. Masculii clocesc in mijlocul zilei. Puii sunt nidicoli. Hrana consta din tuberculi, seminte, boabe si fructe.
Caracteristic este mai ales modul de hrana al puilor, care sunt nutriti de ambii parinti la inceput cu un fel de suc laptos – „laptele de porumbel” -, iar mai apoi branzos, secretat de catre o portiune glandulara a gusei parintilor (caz unic la pasari); mai tarziu sunt hraniti cu seminte prin regurgitare.