Porumbelul cu coroana (Goura cristata)


Porumbelul cu coroana

Porumbelul cu coroana

Porumbelul cu coroana (inaltime 75 cm) face parte dintre cei mai mari, dar si cei mai frumosi porumei. Coloritul este gri-albastrui cu doua pete albe pe aripi.

Umerii aripilor sunt cafenii. Are aproape talia unei gaini, traind pe solul padurilor din vestul insulei Noua Guinee. Se hraneste indeosebi cu fructele cazute din copaci. Noaptea si-o petrece pe ramurile arborilor.

Ciocul este alungit, moale la baza si acoperit cu o pielita in care se deschid narile. Are o vedere excelenta. Apa o bea prin afundarea completa a ciocului, inchizandu-si narile si sugand-o, caz unic la pasari. Este o pasare monogama.

Femelele clocesc noaptea, dimineata si seara. Masculii clocesc in mijlocul zilei. Puii sunt nidicoli. Hrana consta din tuberculi, seminte, boabe si fructe.

Caracteristic este mai ales modul de hrana al puilor, care sunt nutriti de ambii parinti la inceput cu un fel de suc laptos – „laptele de porumbel” -, iar mai apoi branzos, secretat de catre o portiune glandulara a gusei parintilor (caz unic la pasari); mai tarziu sunt hraniti cu seminte prin regurgitare.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.