ANTEF al III-lea ( 2063-2055)


ANTEF al III-lea

ANTEF al III-lea

Antef al III-lea este ultimul faraon cu acest nume din timpul dinastiei a XI-a exclusiv thebane, fiind fiul lui *Antef al II-lea şi al reginei Neferu. Soţia lui este Iah, fiica lui *Antef al II-lea şi mama urmaşului său *Mentuhotep al II-lea.

Canonul Regal din Torino(V. 15) îi atribuie o domnie de 8 ani, aceştia fiind singurele indicii cu privire la rubricatura documentului, pe lângă sintagma „Regele Egiptului de Sus şi de Jos…“, deoarece numele faraonului nu s-a păstrat.

Referitor la domnia suveranului avem foarte puţine date concrete, marea lor majortate se leagă de probleme de genealogie. În cele ce urmează vom prezenta documentele care scot în evidenţă anumite aspecte legate de existenţa, familia sau eventual activitatea faraonului. Relieful de la Tod îl prezintă în ipostaza de strămoş al lui *Mentuhotep al III-lea(v. *Antef I).

În ceea ce priveşte graffiti-ul de la Shatt er-Rigal există controverse în legătură cu identificarea personajului care poartă titulatura: it netjer merj netjer sa Re Ini-itef „Tatăl zeului, îndrăgit de către zeu, fiul lui Re, Antef“. Unii specialişti înclină să-l identifice cu strămoşul lui *Mentuhotep al II-lea, acel prinţ care apare şi în Lista de la Karnak (v. mai sus) (spre exemplu L. Morenz); aceşti specialişti cred faptul că *Mentuhotep al II-lea, născut de o regină secundară, avea nevoie de o legitimare a domniei, motiv pentru care a scos în evidenţă vechimea propriei familii. Alţii văd în figura în cauză o reprezentare a lui Antef al III-lea.

Un alt document care se referă la Antef al III-lea este stela trezorierului- şef Tjetji, obiect privenit din mormântul său theban, actualmente la British Museum(In. Nr. 614). Înaltul demnitar specifică faptul că după ce *Antef al II-lea „s-a îndreptat în pace spre orizontul său(=a decedat)“ i-a urmat fiul său, Antef al III-lea. În document Tjetji subliniază faptul că„…(r. 14)Mi-am petrecut tot timpul meu pe pământ în calitate de şambelan personal la regelui…“. Amintim faptul că din textul stelei reiese faptul că Tjetji, în timpul domniei lui *Antef al II-lea a îndeplinit şi funcţia de „trezorier-şef“, pe lângă cea de „şambelan-şef“.

O altă controversă a domniei lui Antef al III-lea se leagă de numele mamei sale. Unii specialişti cred că Neferu apare şi sub alte variante fonetice şi grafice: Neferukau sau Neferukait. Pe stela intendentului Rediukhnum citim: „(r. 7)…Am petrecut mulţi ani sub stăpâna mea, ornamentul regal Neferukauit…(r. 9)…, fiind fiica regelui şi soţia iubită a regelui…Ea a reinstalat/a repopulat Egiptul de Sus, avangarda oamenilor, de la Elephantine până la noma Aphroditopolitană, cu femei, împreună cu manegeri de proprietate şi oficiali din toată ţara…(r. 11).

Apoi, m-a plasat la Dendera pe al mamei ei(r. 12) marea fermă de vite, bogată în documente…, cea mai mare proprietate din Egiptul de Sus“. După cum reiese din textul prezentat, demnitarul egiptean n-a menţionat numele faraonului în timpul căruia au avut loc evenimentele relatate. Ultimele investigaţii(v. S. Roth) plasează stela în timpul primului an de domnie al lui Antef al III-lea. Egiptologul W. Grajetzki este de părere că „Neferu is in this case …more likely the abbreviation of Neferukayt“.

Din punct de vedere istoric, dacă stela datează într-adevăr din timpul domniei lui Antef al III-lea, informaţia oferită în legătură cu întinderea zonei stăpânite de faraon este importantă, adică: faraonul este stăpân efectiv asupra nomelor 1-10 ale Egiptului de Sus. Cealaltă variantă a numelui mamei, Neferukau, apare în mormântul regal. Trebuie menţionat faptul că A. Dodson, neavând indicii concrete, respinge aceste identificări, scriind de „fiica şi soţia unor regi necunoscuţi“.

În legătură cu activitatea edilitară al lui Antef al III-lea avem puţine informaţii: a lărgit templul zeiţei Satet de la Elephantine, dar se pare că a reconstruit şi sanctuarul guvernatorului zeificat Heqaib din aceeaşi localitate.

Asemănător predesesorilor săi, Antef al III-lea a fost înmormântat la el-Tarif, într-un mormânt saff de dimensiuni mari, cunoscut de localnici sub numele de Saff el-Baqar.

Sursa: Miron Cihó, Lexiconul Faraonilor

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.