Rama gigantica

Rama gigantica

Rama gigantica

In solurile din sudul statului australian Victoria si in Queensland traiesc viermii uriasi de pamant, numiti si digaster (Megascolex enormis). Ei ating 3 m lungime, o grosime de 2 degete si cantaresc 700-800 grame.

Primii colonisti veniti in Australia au crezut ca au de-a face cu un sarpe. Abia dupa ce zoologii de la Muzeul din Melbourne au examinat acesti „serpi” s-a constatat ca e vorba de niste viermi inelati, rude bune cu ramele.

Infundandu-se in pamant cu capatul lor anterior, ei sapa galerii adanci si sinuoase. Dimineata devreme pe vreme ploioasa ei apar la suprafata pamantului la fel ca ramele. Sunt greu de prins, deoarece sunt foarte sensibili la cea mai usoara vibrare a solului.

Digasterul reprezinta o momeala ideala pentru pescuitul la carlig. Multi naturalisti il cauta spre a-l studia. In sfarsit, unele pasari australiene reusesc sa-l captureze chiar din locuinta lui subpamanteana. Iata de ce acest vierme a fost decretat monument al naturii si e ocrotit pe tot teritoriul Australiei.