Melcul pantof


Melcul pantof
Crepidula walshi. Sursa foto: wikipedia.org

Melcul pantof

Melcul-pantof (Crepidula fomicata), originar din America, are o cochilie de 4-5 cm, foarte plata. Prezenta lui se datoreste transportarii sale intamplatoare in 1880 cu stridiile americane in Anglia si rapidei lui aclimatizari.

In 1910 a aparut pe coastele olandeze, iar in 1934 pe coastele germane, continuandu-si calatoria si devenind in curand un dusman al cultivatorilor de stridii, din cauza concurentei la hrana pe care o fac acestora.

Fiind un melc fixat de substrat ca si melcul-vierme, Crepidula a adoptat acelasi sistem de reproducere, „fabricand" larve-veliere. Numai ca atunci cand larvele, transformate in melci tineri, se prind de substrat, in procesul fixarii, incep sa se deosebeasca de rubedenia lor.

Fixarea definitiva se face de preferinta pe partea dreapta a unui individ fixat, asa ca iau nastere lanturi rasucite in spirala care numara uneori pana la 12 indivizi. O alta caracteristica a crepidulei este hermafroditismul.

Intai se matureaza organele reproducatoare mascule, apoi cele femele. „Dat fiind ca in acest lant se afla intotdeauna indivizi mai tineri asezati peste indivizi mai batrani si ca exista o alternanta intre un individ aflat in faza masculina si un individ aflat in faza feminina si totodata, dat fiind ca fixarea animalelor unele fata de altele are loc intr-un punct fix, copulatia poate avea loc.

Ulterior masculul devine femela, pentru ca sa fie la randul ei fecundata de melcul de deasupra care este in faza masculina. In acest caz, problema fecundarii si-a gasit o cu totul alta rezolvare decat la Vermetus." (A.E. Brehm)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.