Cei mai mari fluturi din lume


Cei mai mari fluturi din lume

Alaturi de miile de specii de microlepidoptere, molii si fluturasi de noapte care danseaza in noptile senine de vara in jurul becurilor si lampilor, lumea „petalelor zburatoare" numara si cativa giganti care atata imaginatia colectionarilor si alcatuiesc mandria celor mai vestite muzee de stiinte naturale din lume.

Cei mai mari fluturi din lume

In tara noastra, a carei fauna este deosebit de bogata mai ales in fluturi apartinand zonei temperate, uriasul este fluturele de noapte ochi-de-paun (Salumia pyri). Este o aparitie impresionanta. Pata intunecata, mare cat o palma deschisa (15-20 cm), taie razele lunii, se izbeste de geamuri si uneori patrunde in case lipindu-se de un perete; ziua, in plina lumina, cu putina grija il putem captura.

Puternicul fluture are aripi brune, de culoarea caprioarei, in jumatatea externa gri-brune-intunecate, cu o linie transversala dubla, zimtata, si alta transversala; intre aceste linii se afla pe fiecare aripa cate un „ochi" - o pata oculara, asemanator cu ochiul de pe aripile paunului.

Celebritatea fluturelui consta in faptul ca exemplarele fiind extrem de imprastiate, masculii reusesc sa descopere femelele la distante de kilometri cu ajutorul simtului olfactiv, extrem de dezvoltat.

cap de mort acherontia atropos
Cap de mort (Acherontia atropos). Foto: Muséum de Toulouse/Wikipedia/Creative Commons

Al doilea urias este tot un fluture nocturn. Spre deosebire de ochiul-de-paun, mai masiv, el are aripi suple de 10-12 cm lungime, cele anterioare brune-negre, cu dungi transversale negre. O caracteristica a lui este desenul de pe torace care imita perfect un cap de mort.

De aici i se trage si numele popular (cap-de-mort) si cel stiintific (Acherontia atropos). Fluturele prins scoate un chitait caracteristic provocat de golirea rapida a sacilor aeriferi, menit sa sperie atacatorii. Originar din sud, din Marea Mediteraneana, el poposeste si la noi, reproducandu-se. Larvele lui traiesc pe frunze de cartof, laur porcesc si catina de gard (Lyciitm).

Are un obicei ciudat. Fiind lacom de dulciuri, patrunde in stupii de albine pentru a suge miere, dar adeseori albinele il inteapa si-l ucid, stuparul gasind dupa luni si luni mumia lui impregnata cu chit si rasina.

Foto: en.wikipedia.org
Fluturele pasare (Ornithoptera). Foto: Acrocynus/Wikimedia Commons/Creative Commons

Uriasii fluturilor din zona temperata par marunti fata de rudele lor exotice. Campionii acestora apartin tot categoriei fluturilor nocturni. Recordmanul acestora este fluturele Agrippina (Thysania agrippina), adesea intalnit in padurile tropicale ale Braziliei, lipit in timpul zilei de trunchiul copacilor. Agrippina are o culoare cenusie mata. Cu aripile intinse masoara 28-32 cm, acoperind singur o supfafata pe care ar putea sta cu aripile deschise 8-10 albilite, fluturi albi de rapita.

fluture cap de cobra
Cap de cobra (Attacus atlas). Foto: Bernard Spragg. NZ/Wikimedia Commons

Alaturi de Agrippina poate sta un fluture de matase cunoscut in regiunea indomalaieza sub numele de fluturele cap-de-cobra (Attacus atlas). Intr-adevar, varfurile aripilor sale anterioare imita perfect, prin desenul lor, capul acestei periculoase reptile. Fluturele adult poate fi usor obtinut prin cresterea larvelor care sunt hranite cu frunze de otetar (Ailanthus) sau lemn-cainesc (Ligustrum).

Desi ceva mai mici, uriasii fluturilor de zi sunt infinit mai frumos colorati. Noaptea, culorile vii nu se vad si acestea, oricum, n-ar servi la nimic, intrucat fluturii nocturni stau ascunsi in timpul zilei. In schimb fluturii diurni ofera ochiului incantat o paleta uimitor de bogata de culori si nuante, de tonuri sterse sau metalizate, concurand in tinuturile calde vesmantul policolor al orhideelor si pasarilor colibri.

Morpho hecuba
Morpho hecuba. Foto: David J. Stang / Wikimedia Commons

Cel mai mare fluture sud-american (18-29 cm), Morpho hecuba obidos, traieste prin jungla Cordilierilor. Fata dorsala este roscat-maronie cu perechi de ochisori pe margine, cu doua dungi aproape negre pe marginea aripilor anterioare si o pata de alb in jurul corpului. Fata centrala galbui-maronie are desene tigrate, cate 3 ochi pe aripile anterioare si cate 4 pe cele posterioare, din care una se evidentiaza prin dimensiuni.

Masculii sunt atrasi de la mari distante de culoarea albastra a vesmintelor. De aceea capturarea lor se face cu ajutorul unor stegulete colorate care sunt agitate de colectionari.

Deasupra luxuriantei vegetatii din jungla regiunii australiene, la inaltimi de peste 50 m zboara splendidele ornitoptere, cunoscute sub numele de fluturi-pasari (Ornithoptera). Patria lor este Noua Guinee si arhipelagurile invecinate.

Fluturele pasare Ornithoptera
luturele pasare (Ornithoptera). Foto: Adalbert Seitz (1860–1938)/Wikimedia Commons

Exista un mare numar de rase, deosebite prin desene si culori variate, mergand de la azuriu stralucitor pana la rosu cardinal sau verde antic. Toate au dimensiuni impresionante (15-30 cm). Bastinasii dornici de castig prind mai ales masculii acestor specii, cu ajutorul unor sageti minuscule, si-i expun spre vânzare în pitorestile lor bazare.

Cel mai impozant ornitopter, deci cel mai mare fluture diurn din lume, este Ornithoptera alexandrae care traieste in coroanele uriasilor copaci din padurea primitiva a vaii subalpine Popondetta din nord-estul Noii Guinee.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.