Efemeridele – insectele care traiesc doar cateva ore
Efemeridele
În legendele unor popoare europene, ca și în bogatul nostru folclor, ciudatele insecte efemeride, ființele cu cea mai scurtă viață de pe Pământ, ar fi băieții și fetele care au murit înainte de a-și fi îndeplinit menirea de soți și părinți și cărora li se îngăduie de Cel de sus, o dată pe an, la sărbătoarea numită Rusalii, să coboare pe Pământ sub chip de ființe aripate și să se înfrupte câteva ceasuri din bucuria netrăită a nunții și a dragostei, dispărând în clipa când au cunoscut-o.
Această preafrumoasă legendă a efemeridelor sau rusaliilor se bizuie pe un fapt științific bine cunoscut.
Efemeridele sunt insecte fine, cu cap zvelt, aproape cilindric, cu aripi reticulate, care în stare de repaus sunt ținute vertical în sus. Ele populează fie malul Dunării și Delta, cum ar fi rusalia mare (Palingenia longicauda), fie râurile și torentele reci de munte, cum ar fi Baetis rhodani sau Phitrogena semicolorata.
Larvele de efemeride duc timp de 1-3 ani o lungă viață acvatică în cursul căreia se petrec numeroase transformări. În clipa năpârlirii, între învelișul pupei și noua cuticulă apar gaze care o obligă să urce spre suprafață.
Aici învelișul se desprinde, iar insecta devine aripată. Însă ea nu și-a câștigat încă deplina independență, deoarece pentru a atinge stadiul adult, mai trebuie să treacă printr-un stadiu preliminar, o nouă năpârlire care o face capabilă de reproducere.
E un fenomen unic în toată lumea insectelor, considerat ca un caracter arhaic. El dovedește vechimea efemeridelor pe Pământ, fapt atestat și de paleontologie, care i-a descoperit strămoși uriași în perioada carboniferului.
Devenite insecte adulte, efemeridele își încep cursa dramatică împotriva timpului, a scurtei lor vieți de adult hărăzită de natură. Insectele grupate în roiuri compacte efectuează zborul nupțial care are loc pe înserate.
Durata vieții lor este de câteva ore. Efemerida nu se mai hrănește; aparatul ei bucal nu mai e funcțional, iar tubul digestiv nu mai conține decât aer. Toată existența lor este concentrată către o unică țintă: reproducerea.
Noaptea, când luna se ridică din bradis, pe undele argintate ale râurilor de munte plutesc milioane de cadavre de efemeride care cheamă păstrăvii și uneori păsările sau liliecii de apă.