Rechini de dimensiunile balenelor
Rechini de dimensiunile balenelor
Rechinii sunt prădători de temut ce se remarcă prin silueta elegantă a corpului lor ca un fus, croit parcă să învingă rezistența apei. Mișcările lor neașteptate și suple, comparate cu zvâcnirile unor pumnale, produc panică în rândul cârdurilor de pești și emoții înotătorilor, scafandrilor și cercetătorilor subacvatici.
Printre numeroasele neamuri de rechini se remarcă doi uriași care se pot lua la întrecere cu balenele.
Cel mai mare rechin cunoscut este Rechinul Balena (Rhincodon typus). El a oferit amatorilor de recorduri un exemplar lung de 18,21 m, cu o circumferință de 9,5 m și o greutate de 15 000 kg; singură inima cântarea peste 30 kg, iar ficatul 900 kg. Deși atât de mare, nu este atât de feroce ca ceilalți semeni ai săi, hrănindu-se cu animale mărunte pe care le vânează în largul oceanelor.
Alături de acesta se situează rechinul uriaș (Selache maxima) care atinge în mod obișnuit 10-12 m lungime și 8 000 kg greutate. Nu este atât de feroce ca ceilalți semeni ai săi, mulțumindu-se cu animalele mărunte din largul mărilor nordice, unde trăiește. Este vânat ca și rechinul-balenă, mai ales pentru ficatul său uriaș (1 000 kg), bogat în vitamina D, și pentru pielea sa din care se fac cele mai tari curele de transmisie și cele mai durabile tălpi.
Rechinii nu suferă niciodată din cauza bolilor infecțioase, au o sănătate de fier, chiar dacă se rănesc, se vindecă uluitor de repede. Cercetătorii au stabilit că rechinii nu se îmbolnăvesc deoarece în sângele lor se regăsește o cantitate foarte mare de anticorpi care împiedică dezvoltarea virusilor și a bacteriilor.