Rechini de dimensiunile balenelor

Rechinii sunt pradatori de temut ce se remarca prin silueta eleganta a corpului lor ca un fus, croit parca sa invinga rezistenta apei. Miscarile lor neasteptate si suple, comparate cu zvacnirile unor pumnale, produc panica in randul cardurilor de pesti si emotii inotatorilor, scafandrilor si cercetatorilor subacvatici.

Printre numeroasele neamuri de rechini se remarca doi uriasi care se pot lua la intrecere cu balenele.

Rechinul Balena Rhincodon typus
Rechinul Balena (Rhincodon typus). Foto: Brian Gratwicke/flickr/Creative Commons

Cel mai mare rechin cunoscut este Rechinul Balena (Rhincodon typus). El a oferit amatorilor de recorduri un exemplar lung de 18,21 m, cu o circumferinta de 9,5 m si o greutate de 15 000 kg; singura inima cantarea peste 30 kg, iar ficatul 900 kg. Desi atat de mare, nu este atat de feroce ca ceilalti semeni ai sai, hranindu-se cu animale marunte pe care le vaneaza in largul oceanelor.

Rechinul urias
Rechinul urias (Selache maxima). Foto: Albert Charles Lewis Gotthilf Guenther; John Graham Kerr/Wikimedia Commons

Alaturi de acesta se situeaza rechinul urias (Selache maxima) care atinge in mod obisnuit 10-12 m lungime si 8 000 kg greutate. Nu este atat de feroce ca ceilalti semeni ai sai, multumindu-se cu animalele marunte din largul marilor nordice, unde traieste. Este vanat ca si rechinul-balena, mai ales pentru ficatul sau urias (1 000 kg), bogat in vitamina D, si pentru pielea sa din care se fac cele mai tari curele de transmisie si cele mai durabile talpi.

Rechinii nu sufera niciodata din cauza bolilor infectioase, au o sanatate de fier, chiar daca se ranesc, se vindeca uluitor de repede. Cercetatorii au stabilit ca rechinii nu se imbolnavesc deoarece in sangele lor se regaseste o cantitate foarte mare de anticorpi care impiedica dezvoltarea virusilor si a bacteriilor.

%d blogeri au apreciat: