Un pacalici printre pesti

Foto: en.wikipedia.org
Foto: en.wikipedia.org

Un joc al copiilor se intituleaza sugestiv: „urma scapa turma”. Ultimul sosit, daca reuseste sa pacaleasca vigilenta „prinzatorului”, ii scapa pe toti cei prinsi de pedeapsa de „a se face”.

Regula jocului se aplica, prin analogie, si la unele animale a caror parte terminala (adica „urma”) poate salva capul, partea expusa si cea mai primejduita la atacurile dusmanilor, deoarece aici este adapostit creierul, principala masa nervoasa.

Pentru aceasta este necesar ca animalul sa insele perspicacitatea urmaritorului, facandu-l sa confunde cele doua parti ale corpului sau, misiune deosebit de grea, deoarece in stare de miscare animalul se deplaseaza cu capul inainte, iar in pozitie de repaus, cutia craniana se distinge in general usor de restul corpului.

Prin felurite artificii anatomice, rod al unor modificari adaptative, astfel de animale reusesc acest extraordinar tur de forta de a face ca o parte mai putin esentiala a corpului lor sa imite, in scop de aparare, o alta, mai importanta, fenomen cunoscut in stiinta sub numele de automimetism.

De pilda, in apele tropicale traieste un peste curios, Chaetodon capistratus, a carui coada, asemanatoare capului in liniile de curbura, poarta un desen extrem de expresiv si vizibil in forma de ochi. Chaetodon isi expune ochiul inselator inotand cu coada indarat. Pestii rapitori sunt atrasi de aceasta „momeala” si se arunca in directia de inaintare a „ochiului”. Atunci pestisorul isi schimba brusc directia de deplasare, cu capul „adevarat” inainte si scapa in cele mai multe cazuri de urmaritorul care trece in viteza pe langa el, muscand in gol.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

%d blogeri au apreciat: