Salamandrele rezistente la foc

salamandra patata salamandra maculosa
Foto: en.wikipedia.org

Salamandrele, solomonitele sau solomazdrele focului, cum li se spune in popor, rude bune cu tritonii, sunt un fel de broaste cu coada (urodele), cu multi reprezentanti, imprastiati pe toata suprafata globului. Sunt animale primitive, cu coada lunga, picioare scurte, articulate lateral de centurile scapulara si pelviana. In apa inoata bine prin miscarile serpuite ale cozii, dar pe uscat se deplaseaza greu, mai mult prin tarare. Sunt foarte lacome si se hranesc cu moluste, viermi, paianjeni, insecte pe care le prind cu ajutorul limbii. Unele, cum ar fi tritonii (Tritums), traiesc doar in apa. Altele, precum salamandra patata (Salamandra maculosa), comuna si pe la noi, traiesc mai mult pe uscat, in locurile umede din paduri, iesind doar seara sau dupa ploile calde de vara, miscandu-se alene pentru a Prinde melci fara cochilie (limacsi). Animalul se apara de dusmani prin eliminarea unei secretii albe, puternic iritante; efectul acestei secretii este asemanator veninului de broasca raioasa. Aceasta caracteristica a dat nastere la superstitia ca aceasta ar fi rezistenta la foc.

In secolul trecut, in cateva paraie repezi de munte din marea insula japoneza Nippon, a fost descoperita o salamandra uriasa care a fost numita Megalobatrachus maximus. Cativa ani mai tarziu, intr-o regiune muntoasa a Chinei, oamenii de stiinta au identificat o ruda buna a acesteia, M. davidianus, socotita cel mai mare amfibian al timpurilor noastre.

Aceste salamandre uriase ating o lungime de 1,50-1,60 m, o greutate de 50-60 kg si traiesc de obicei peste 50 de ani, avand cea mai lunga viata dintre batracieni.

Lenese si greoaie, aceste salamandre cu cap lat si turtit isi duc viata in fundul apei. Din cand in cand isi scot din apa botul pentru a respira.

Amfibianul urias este vanat pentru carnea gustoasa si pentru anumite proprietati miraculoase pe care i le atribuie medicina populara locala, care o recomanda ca eficace in intinerire. S-au luat masuri drastice de protejare a acestui animal, amenintat sa dispara din cauza braconajului.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

%d blogeri au apreciat: