Un tanc al broastelor testoase

broasca testoasa elefant
Foto: en.wikipedia.org

In celebrele sale calatorii cu vasul „Beagle”, Ch. Darwin semnala prezenta celei mai mari broaste testoase de uscat din lume, numita broasca testoasa elefant (Testudo elephantopus), al carei corp de 2-3 m lungime este sprijinit pe patru picioare groase, ca de elefant. Un astfel de „tanc” viu, care cantareste 400-500 kg, nu poate fi ridicat decat de 5-6 oameni. In rezervatiile si in gradinile zoologice unde e protejat, chelonianul devine un punct de atractie.

Fiind deosebit de blajin, el transporta, fara graba, pe carapace, 3-4 copii. Masculii sunt de obicei mai mari decat femelele care efectueaza pentru reproducere migratii la coastele marii, parcurgand 10-12 km în 2-3 zile.

Aceste vietuitoare rabdatoare si rezistente la foame (incetandu-si functiile vitale ele pot posti chiar doi ani!) au o viata indelungata, limitele acesteia depasind uneori 200 de ani.

Pana in secolul al XVI-lea, arhipelagul Galapagos numara sute de mii de astfel de uriasi. O data cu sosirea navigatorilor spanioli pe insula, animalele au fost vanate fara crutare. Azi, putinii supravietuitori sunt ocrotiti cu multa grija.

In legatura cu longevitatea testoaselor uriase din Galapagos se citeaza un amanunt din povestile de calatorie ale exploratorului englez James Cook. Dupa ce s-a aprovizionat cu apa si carne (testoase vii) pe una din insulele arhipelagului, el a pornit mai departe. Ajungand in insulele Tonga, Cook a fost primit prieteneste de catre bastinasi. Drept multumire, exploratorul i-a lasat la plecare sefului de trib o broasca testoasa. Atat de mare era broasca si atat de mult i-a impresionat pe bastinasi, incat acestia au ales-o… sef de trib, dandu-i numele de Tui Malilila. Acest sef de trib traia inca prin 1980, la mai bine de 200 de ani de la calatoria lui Cook. Chipul sau putea fi intalnit curent pe timbrele postale emise pentru aceste insule intre anii 1897 si 1935.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

%d blogeri au apreciat: