Piatra ponce sau spuma de mare


Piatra ponce sau spuma de mare
Foto: sandatlas.org

Piatra ponce sau spuma de mare

E un lucru destul de obișnuit ca la suprafața mărilor și a oceanelor situate în centura vulcanică litorală și submarină să întâlnim mici insule plutitoare sau mari aglomerări de pietre plutitoare. Acestea sunt culese de la suprafața apei, fasonate prin polizare și comercializate pentru curățarea călcâielor cu piele îngroșată sub numele de piatra „ponce" sau „spumă de mare".

Piatra „ponce" este o varietate sticloasă a unor roci vulcanice tinere. Erupțiile violente ale vulcanilor aruncă în aer jerbe de lavă incandescentă, care se răcesc brusc, astfel încât gazele ce le conțin nu se pot degaja decît în mică măsură. Din această cauză topitura capătă, după consolidare, un aspect poros. Astfel de bucăți de lavă prezintă numeroase goluri (unele putând atinge câțiva centimetri) care le fac extrem de ușoare.

La vulcanii situați în domeniul marin sau în apropierea mărilor și oceanelor, în momentul când jerbele de foc ale erupțiilor sau torenții de lavă ajung în apă are loc o răcire și mai bruscă decât în mediul aerian, iar porozitatea ridicată a acestor bucăți de rocă le face atât de ușoare încât plutesc, iar dacă sunt în cantități mari formează insule plutitoare.

În țara noastră se găsește un zăcământ de piatră ponce, sub forma unei intercalații de 3-5 m grosime, într-o stivă de aglomerate andezitice, toate considerate produse ale vulcanului Sfânta Ana de lângă Băile Tușnad.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.