Deriva oceanelor


Deriva oceanelor

Deriva oceanelor

Oceanul Atlantic se lățește cu o viteză de 3-4 centimetri pe an. În unele părți ale Pacificului, fundul oceanului se micșorează cu până la 10 centimetri pe an. Această viteză poate părea lentă, dar poate avea ca rezultat deplasări pe mai multe sute de mii de kilometri în sute de milioane de ani.

De exemplu, Oceanul Atlantic nu exista în urmă cu 80 de milioane de ani în urmă, dar datorită extinderii fundului oceanului în decursul a milioane de ani Atlanticul are acum o lățime de mii de kilometri.

Cu aproximativ 250 milioane de ani în urmă, toate continentele de pe Pământ erau unite într-un singur supercontinent, numit Pangeea. În urmaă cu aproximativ 200 de milioane de ani, Pangeea s-a rupt în două, formând Gondwana în sud și Laurasia în nord.

Aceste două continente s-au separat la rândul lor iar fragmentele lor au fost transportate datorită deplasării fundului oceanului în „golurile“ dintre acestea. Deși oceanele se pot extinde de la lanțurile muntoase de pe fundul acestora aflate în mijlocul oceanelor, pot să și dispară când masele de uscat se unesc.

Astfel, India s-a unit cu Asia și Africa, iar Italia s-a unit cu Europa. Sedimentele care acopereau cândva fundul oceanului sau acumulat formând platoul tibetan și munții Jura de la nord de Geneva. Placa de bazalt de pe fundul oceanului a coborat la loc în mantă.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.