Hipopotamul


Hipopotamul

Hipopotamul

Hipopotamul este un mamifer amfibiu de circa 4 m lungime și care poate cântări până la 4 tone. El trăiește în grupuri de 20 până la 100 de indivizi, dominate de un mascul. Își petrece ziua dormind sau odihnindu-se în râurile Africii.

Noaptea părăsește apa pentru a merge să pască ierburi proaspete pe pajiștile din împrejurimi. El se poate ascunde aproape în întregime sub apă, nelăsând la suprafață decât nările, ochii și urechile. Poate astfel să miroasă, să vadă și să audă tot ce se petrece deasupra apei fără să fie descoperit.

El este ca un pește în apă, dar poate fi deopotrivă de agil și pe uscat (poate să alerge cu o viteză de 30 km/h). Enormii săi canini inferiori sunt din fildeș; și-i arată cu regularitate, în timpul faimoaselor lui căscături!

Sunt niște arme redutabile, pe care masculii le utilizează în luptele dintre ei ce au loc în perioada de împerechere. Împerecherea are loc în apă. Femela naște pe uscat, dar foarte repede mama și puiul se regăsesc în apă. De altfel, ea își alăptează micuțul tot sub apă. Hipopotamul trăiește până la 40-50 de ani.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.