Marabuul


Marabuul

Marabuul

Marabuul este un mare piciorong. Această pasăre cu o alură destul de comică are o înălțime de 1,5 m, anvergura aripilor sale poate atinge 3,2 m și ajunge la o greutate de peste 8Kg. Aparține familiei berzelor. De altfel, marabuul este denumit și „barza cu sac”.

Această poreclă îi vine de la un fel de sac pe care-l are sub gâtlej și în care păstrează surplusul de mâncare rămas de la masă. Se servește de el ca de o cămară de provizii!

Este observat în general cocoțat în vârful unui arbore sau lângă un curs de apă. Acesta este de altfel un foarte bun pescar, iar peștii constituie o parte importantă a regimului său alimentar. Joacă și rolul de gunoier: nu se lasă rugat pentru a ajuta vulturii să curețe resturile prăzilor lăsate de lei și hiene. Poate fi văzut uneori și prin sate: atunci se hrănește cu resturi și curăță străzile de gunoaie.

Marabuul poate plana la fel de bine ca zburătoarele cele mai abile. Când zboară, își bagă capul puțin între umeri și își întinde picioarele lungi înapoi, fiind întruchiparea eleganței. Pasărea se folosește cu multă iscusință de curenții de aer cald, sau termici, și poate zbura la înălțimi atât de mari, încât uneori aproape că nu poate fi zărită de la sol! Marabuul a fost observat planând la o înălțime de 4 000 de metri!

persoane au considerat acest articol util. Dacă ți-a fost de ajutor, te rog să lași un vot.
%d blogeri au apreciat: