Cei mai inalti munti

Cei mai înalți munți

Top 10 cei mai inalti munti:

1. Muntele Everest este cel mai inalt punct de pe Pamant, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului marii. Se afla in Muntii Himalaya, la coordonatele 27°59’20.62″ N si 86°55’28.27″ E, pe granita dintre Nepal si Tibet (China).

2. Muntele K2 este al doilea munte ca inaltime din lume, dupa Everest. Are 8.611 metri, este situat la 1.500 km vest de Everest, in mijlocul Asiei. Litera K desemneaza masivul Karakorum, uriasul lant muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrala, iar cifra 2 o ordine stabilita arbitrar de primii topografi.

3. Muntele Kangchenjunga este al treilea varf ca inaltime din lume, dupa Everest si K2, cu o altitudine de 8.586 metri.

4. Muntele Lhotse este situat in masivul Himalaya la granita dintre Nepal si China in vecinatatea lui muntelui Everest. Are o altitudine de de 8516 m deasupra nivelului marii, fiind al patrulea din lume ca inaltime.

5. Muntele Makalu, situat in partea centrala a muntilor Himalaya, la granita dintre China si Nepal, este al cincilea vârf din lume ca inaltime, avand o altitudine de 8480 m deasupra nivelului marii.

6. Muntele Cho Oyu face parte din masivul Himalaya si este situat la granita dintre China si Nepal. Avand o inaltime de 8.188 m deasupra nivelului marii, este al saselea ca marime din lume.

7. Muntele Dhaulagiri din Nepal este un munte din masivul Himalaya care are altitudinea de 8.167 m deasupra nivelului marii fiind situat pe locul sapte in categoria muntilor peste 8000 de m inaltime.

8. Muntele Manaslu din Nepal, masivul Himalaya, are o altitudine de 8163 m deasupra nivelului marii fiind situat pe locul opt ca inaltime in lume.

9. Muntele Nanga Parbat din Pakistan, este al noualea varf ca inaltime de pe Pamant , avand o altitudine de 8.125 de metri deasupra nivelului marii.

10. Muntele Annapurna din Nepal, masivul Himalaya, are altitudinea de 8091 m deasupra nivelului marii fiind situat pe locul zece ca inaltime pe lume.

%d blogeri au apreciat: