Andaluzia
Andaluzia
Andaluzia este o provincie aflată în sudul Spaniei, remarcabilă prin cultura preistorică (perioada cavernelor, 30.000 î.H.). Cele mai cunoscute sunt Almería (peşterile Los Letreros, Vélez Blanco), Cordoba, Granada, Cadiz, Malaga.
Pe coasta mediteraneană a Andaluziei au acostat, în mileniul 2 î.H., fenicienii (numiţi puni de către romani), veche populaţie de navigatori care a uniformizat practic civilizaţia de jur împrejurul Mediteranei (şi au navigat în lungul coastei de vest a Africii până la Capul Bunei Speranţe). Ei au fondat Gadir (azi Cadiz), cetatea din Extremul Occident a lumii cunoscute atunci, despre care Herodot şi Strabo spuneau că se află la “Coloanele lui Hercules” (Gibraltar).
Tartessos, o altă veche cetate, invocă civilizaţia din munţii Tarsus, inclusiv prin nume, deşi se crede că limba vorbită nu era indo-europeană, ci una izolată. În Biblie i se spunea Tarshish. Mai apoi grecii, romanii, vizigoţii (care au ieşit din nou în Atlantic, la mult timp după fenicieni), celţii şi nu în ultimul rând vikingii (care au intrat în Mediterana venind dinspre nord, din Atlantic) au trecut prin aceste locuri.
Arabii au avut aici una dintre cele mai importante prize, iar civilizaţia islamică şi-a pus o amprentă de neşters asupra Andaluziei, ca şi asupra întregii Spanii. De menţionat şi migraţia masivă, încă din vechime, a ţiganilor, complet asimilaţi şi care, în Portugalia de azi, au dat muzica naţională a fadourilor). Abia din veacul al XIII-lea s-a impus, sub influenţa regatelor de la est şi nord (de dincolo de Pirinei), creştinismul.
Sursa: Ecaterina Ţarălungă, Istoria civilizaţiilor – Andaluzia