Statuia lui Buddha din Leshan (China)


Statuia lui Buddha

Statuia lui Buddha

Statuia lui Buddha de la Leshan se găseşte pe versantul estic al munţilor Emei. Statuia se numea în antichitate „Statuia lui Mile” sau „Marea statuie Jiading”.

Construcţia ei a început în prima perioadă a dinastiei Tang , respectiv în anul 713 e.n., şi a durat 90 de ani. Statuia a fost realizată în stâncă şi este cu faţa orientată spre râul de la poale. Este cea mai mare statuie de piatră din lume.

Se spune că „Muntele este o statuie a lui Buddha, Buddha este un munte”. Buddha Mile cu o expresivitate vie este aşezată cu spatele în est şi cu faţa spre vest. Are o înălţime de 71 de m. Statuia maiestuoasă este bine proporţionată între diferitele părţi ale corpului.

Realizarea întruchipează cultura strălucitoare a dinastiei Tang. Pe cele două laturi ale statuii sunt sculptate pe stânci peste 90 de figuri budiste mai mici.

În 1996 munţii Emei şi marele Buddha de la Leshan au fost incluse în „Lista Patrimoniului Mondial”. Comisia Patrimoniului Mondial apreciază că în primul secol al erei noastre, pe creştetul pitoresc al muntelui Emei din provincia chineză Sichuan s-a construit prima incintă budistă din China, care împreună cu alte temple budiste ridicate ulterior în jurul ei au făcut ca zona respectivă să devină unul din principalele locuri sfinte ale budismului.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.