Ce este releul?


Ce este releul?

Releul este un dispozitiv care închide sau deschide contacte într-unul sau mai multe circuite separate.

Există multe varietăți de relee, proiectate pentru diverse scopuri. Multe din ele utilizează ca element de bază un electromagnet așa cum este arătat în fig. 1. Atunci când bobina electromagnetului este alimentată prin circuitul A, se închide contactul prin circuitul B. Avantajul unei astfel de scheme consistă în faptul că un curent mic, în circuitul A, poate comanda un curent mare în circuitul B. În acest fel echipamentele de mare putere pot fi comandate de la distanță prin circuite de mică putere. Alte relee se bazează pe efectul termic al curentului electric.

un electromagnet simplu
Fig. 1 - Un electromagnet simplu

În fig. 2 sunt prezentate trei tipuri de relee electromagnetice. Contactele releului prezentat în (a) sunt închise într-o incintă cu atmosferă uscată. Releul din (b) este astfel conceput încât circuitul de curent este întrerupt atunci când bobina electromagnetului este alimentată. În cazul releului prezentat în (c), la alimentarea electromagnetului unul din circuite este întrerupt, în timp ce altul este închis. Acest releu realizează comutarea de pe un circuit pe altul.

Releul
Fig. 2 - Relee: a - releu cu contacte închise într-o incintă; b - releu cu contacte normal închise; c - releu comutator.

Releele sunt utilizate pe scară largă în sistemele de control automat și în circuitele telefonice; ele pot fi realizate cu o mare varietate de contacte astfel încat în același timp pot fi întrerupte sau închise foarte multe circuite. Releele pot constitui elemente de siguranță atunci când sunt proiectate astfel încât la depășirea unui anumit curent prin circuit, armătura să fie atrasă.


Sursa: K. G. Jackson, Electricitate întrebări şi răspunsuri, Editura Tehnică 1975

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.