Bătălia de la Adwa – 1896


Bătălia de la Adwa - 1896

Bătălia de la Adwa

Dacă ar fi să ghiciţi, de câte ori credeţi că o naţiune africană a înfrânt puterile europene înaintea anului 1896? Desigur, nici măcar o singură dată.

Totuşi, din nefericire pentru Italia, acest an a marcat momentul în care generalul Oreste Baratieri a aruncat precauţia în vânt şi a mărşăluit în Etiopia, având cu sine trupe puţine şi precar dotate.

Bătălia de la Adwa a avut loc pe 1 şi 2 martie 1896, în localitatea cu acelaşi nume din nordul Etiopiei şi a coincis cu o perioada în care naţiunile europene erau angajate în împărţirea Africii.

La 2 martie 1896, forţele etiopiene unite sub conducerea împăratului Menelik al II-lea au înfrânt armata italiană la Adwa. Era pentru prima oară când o naţiune africană biruia o putere europeană, victoria etiopienilor asupra Italiei prevenind colonizarea de către peninsulari a statului african.

Principalul motiv din spatele eşecului italienilor a fost necunoaşterea inamicului. Deşi Baratieri, care a condus războiul, era pregătit în termeni de planificare şi echipament, italienii au sperat mai degrabă în specularea a ceea ce credeau a fi un conflict intern între prinţii etiopieni.

Înaintea bătăliei, italienii chiar au încurajat rebeliunea internă din rândul trupelor africane pentru propriul beneficiu. Totuşi, italienii nu şi-au dat seama că până la acea dată aristocraţia etiopiană începuse dezvoltarea statului într-o manieră de pe urma căreia aveau de prosperat toţi cetăţenii.

De exemplu, împăratul Menelik al II-lea nu a colectat taxe de la prinţii din nord. Trupele etiopiene erau numeroase, rezonabil echipate şi disciplinate. Vestea victoriei de la Adwa a făcut rapid înconjurul lumii, întărind imaginea Etiopiei ca apărător al independenţei africane.


Sursa: Prof. Cornelia Cucu

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.