Ce este defazajul?


Defazajul

Când o tensiune alternativă este aplicată unui simplu rezistor prin el va trace un curent alternativ. Tensiunea și curentul au forme de undă similare și ajung în același timp la valorile maxime, minime și zero. În acest caz se spune că ele sunt în fază.

Dacă tensiunea alternativă este aplicată unui circuit format de o inductanță, curentul va fi în urma ei cu un defazaj. Dacă circuitul este o inductanță pură, curentul va fi în urma tensiunii cu 90°, adică va fi zero când tensiunea este maximă, și devine maxim când tensiunea trece prin zero (vezi figura de mai jos).

În situația în care circuitul este format dintr-o inductanță și o rezistență, curentul va fi în urma tensiunii cu un defazaj mai mic de 90°.

În mod similar dacă tensiunea se aplică unui circuit capacitiv curentul va fi defazat înaintea tensiunii aplicate cu 90°, în cazul unei capacități pure, și mai puțin de 90°, în cazul unui circuit format din capacitate și rezistență.

Defazajul
Formele de undă ale tensiunii și curentului, în cazurile când circuitul conține o inductanță pură și o capacitate pură. Foto: K. G. Jackson, Electricitate întrebări şi răspunsuri

Sursa: K. G. Jackson, Electricitate întrebări şi răspunsuri, Editura Tehnică 1975 - Defazajul

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.