Injecţia cu insulină – Nicolae Paulescu


insulină
Foto: Wikimedia Commons

Injecția cu insulină

Insulina este hormonul secretat de pancreas care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi mineralelor din organism. Aceasta a fost descoperită pentru prima oară în 1921 de Nicolae Paulescu, profesor de psihologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti,

Paulescu este cel care a demonstrat eficienţa acestei substanţe în reducerea hiperglicemiei şi care a folosit insulina în tratarea diabetului. Descoperirea sa a salvat milioane de vieţi. Enciclopediile îi prezintă însă, la acest capitol, pe doi “eroi canadieni” Frederick Banting şi Charles Best care, în 1922, aveau să primească Premiul Nobel, în dauna lui Paulescu. Cei 30 de ani de muncă şi stăruinţă în laborator ai profesorului au fost furaţi de cei doi tineri canadieni, care luaseră cunoştinţă de munca românului din publicaţiile vremii. În baza articolelor acestuia, ei au reuşit să izoleze insulina şi să o folosească în tratarea unui pacient.

Cu 8 luni înainte, Paulescu publicase într-o revistă de specialitate belgiană rezultatele cercetărilor sale sub titlul “Recherches sur le rôle du pancréas dans l’assimilation nutritive”. Doar că n-o numise insulină, ci pancreină. În 1916, pe când se afla în stadiul final al cercetării, trupele germane ocupaseră Bucureştiul. A trebuit să-şi amâne anunţarea rezultatelor definitive.


Sursa: Prof. Cornelia Cucu / descopera.ro

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.