Ioana D’Arc – eroina fecioară a Franței


Ioana D’Arc
Ioana D’Arc prezentată într-un manuscris din 1504. Wikimedia Commons

Ioana D'Arc

Ioana D'Arc, eroina fecioară a Franței, născută, însă, cu câteva secole mai devreme, în ianuarie 1412 este una dintre misterele acestei țări. La vârsta de doar 17 ani, ea se afla în fruntea armatelor franceze, după ce l-a convins pe regele Carol al VII-lea că aude vocea lui Dumnezeu, care i-a spus să ia înapoi pământurile pierdute în favoarea englezilor. Însă, după mai multe bătălii câștigate și după ce Carol este uns rege, “fecioara din Orléans” este părăsită de noroc și de cel pe care îl ajutase: e capturată, acuzată de erezie și, în final, arsă pe rug, la 30 mai 1431.

Deși în ziua de azi, ea ar fi considerată o schizofrenică, această luptătoare a considerat că este misiunea ei divină de a apăra poporul francez de această invazie. S-a tuns, s-a îmbrăcat în haine bărbătești și a condus, victorioasă, bătălia de la Orleans din 1429.

Ulterior, eroina a fost reabilitată, apoi sanctificată, în anul 1921. 13 ani avea Ioana D'Arc atunci când a început să audă “voci” din cer care o îndemnau să lupte pentru țara sa.


Sursa: Prof. Sima Violet, Bogdan Alexandra, Condrat Doina, Nitache Ariadna, Sechila Violeta

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.