Lucruri neştiute din viaţa lui Ion Creangă (1837-1889)


Ion Creanga
Ion Creangă (n. 1 martie sau 10 iunie 1837- d. 31 decembrie 1889). Foto: Wikimedia Commons

Ion Creangă era înalt (1,91 m), încă subţirel, prelung la faţă, cu mustaţă fină şi bărbiţă tunsă, însprâncenat şi cu căutarea pătrunzătoare, şiret şi jovial în colţul buzelor – este momentul (1859) când îşi găseşte ca mireasă pe Ileana, fetiţa de numai 15 ani a părintelui Grigoriu de la biserica „Patruzeci de Sfinţi” din Iasi.

Din căsătorie rezultă, la un an de zile, un băiat pe nume Constantin.

În 1867 soţia sa îl părăseşte. Cauzele sunt multiple, Ion Creangă fiind şi adeptul ideii că „femeia nebătută e ca moara neferecată”. Exclus din rândurile clerului şi din învăţământ, Creangă a fost cel dintâi care a căpătat aprobarea de a-şi deschide un debit de tutun în Iași, pe strada Primăriei, administrat mai târziu de fratele său Zahei.

În 1885, la 48 de ani, i-a ieşit în cale maica Evghenia Costache, „tânără şi sprinţară”. Mai mult ca sigur că din idila lor s-a născut băiatul Valeriu, care a trăit doar 15 ani.

Creangă moare în 1889 de Anul Nou, în tutungeria sa, răpus de epilepsie şi de durerea după pierderea prietenului Eminescu. A moştenit epilepsia de la mama sa, boală ce i-a dat mari bătăi de cap în ultimii ani de viaţă.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.