Mucegaiul alb

mucegaiul alb

Ce este mucegaiul alb?

Orice aliment ținut într-un loc umed, întunecos și neaerisit se acoperă cu o pătură pufoasă de culoare albă-cenușie, alcătuită din fire ramificate foarte subțiri (hife). Este mucegaiul alb. Unele fire rămân la suprafața alimentului, altele pătrund în acesta. Toate aceste fire alcătuiesc corpul mucegaiului alb numit miceliu. Corpul mucegaiului este alcătuit dintr-o celulă mare, ramificată, având mai mulți nuclei.

Hrănirea. Mucegaiul alb se hrănește cu substanțele hrănitoare pe care se dezvoltă și pe care le absoarbe cu firele sale; deci, este o ciupercă saprofită.

Înmulțire. Unele fire de mucegai alb cresc vertical, având în vârf niște umflături numite sporangi, pline cu șpori. Pe vreme uscată, sporangii crapă și sporii, fiind ușori, sunt luați de vânt. Ajungând pe diferite substanțe încolțesc, formând un nou mucegai.

Mucegaiul alb este o ciupercă dăunătoare, deoarece alterează alimentele, furajele, iar uneori degradează încălțămintea, hainele etc.

Pentru a ne feri de mucegai, trebuie să păstrăm curățenie, iar camerele să fie bine aerisite și uscate.

Sunt și mucegaiuri folositoare, ca: mucegaiul verde albăstrui.

mucegaiul alb

În primele zile veți vedea o pâslă deasă de fire ramificate și câlcite, formate din celule dispuse cap la cap. Este mucegaiul verde-albăstrui. Privind cu lupa, vom vedea că unele fire cresc drept în sus, iar în vârful lor se formează ciucuri de spori. Din acest fel de mucegai se prepară substanțe antibiotice – penicilina, un foarte bun medicament contra infecțiilor bacteriene.


Sursă: Ministerul Educației și Învățământului, Botanică, manual clasa a V-a – Prof. Alexandru Dabija, Prof. Aglala Ionel